Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Su Deposuna Güvercin Nasıl Girer?

Su Deposuna Güvercin Nasıl Girer?

Su Deposuna Güvercin Nasıl Girer?

Sağlıklı su kullanımı ve tüketimi için su depolarının muhafaza ettiği suyu steril olarak koruyabilmesi gerekmektedir. Dağıtıma sunduğu andan itibaren kullanım alanımıza temiz gelmesi gereken su, bazı etken durumlarla niteliğini maalesef kaybedebilmektedir.
Su depolarının temiz ve sağlıklı su dağıtımı görevini etkileyen etken faktörlerden ilki düzenli olarak su deposu temizlik ve dezenfeksiyon hizmetinin yapılmamasıdır.
Diğer faktörlerden biride deponun yanlış mimari yapıyla konumlandırılması ya da eksik sistem kapatmalarından dolayı depoya giren fare, güvercin, kedi ve benzeri canlılardır.
Su deposunda fiziksel ve biyolojik kirlilik oluşması için depoya giren canlının ismi önemli değildir. Kedi, fare ya da güvercin fark etmeksizin depoya biyolojik kirlilik bulaştırırlar.

Su deposuna güvercin nasıl girer?

Su depoları Sağlık Bakanlığının 2007-67 genelgesine göre düzenli olarak temizlenip, steril halde tutulması gereken alanlardır. Bu düzenli periyot atlandığında yada ihmal edildiğinde, depoda fiziksel ve biyolojik kirlenme meydana gelir.
Fiziksel kirlenmeyi toz, toprak, kum, yosun ve çamur olarak niteleyebiliriz. Biyolojik kirlilikte ise depoda insan sağlığını ciddi boyutta risk altında bırakabilen koliform, ekoli ve enterekok bakterilerinin üremesini sebep gösterebiliriz.

Biyolojik kirlenme 3 şekilde oluşur, bunlar;

  • Su deposu temizlik ve dezenfeksiyonunun ihmal edilmesiyle,
  • Depolara temiz ulaşması gereken suya rögar, yağmur ya da lağım suyu bulaşması ile,
  • Su deposunun havalandırma kapağı, tavan aralığı ya da çatlaklarından giren fare, kedi ve güvencin benzeri canlılar ile.

Her ne şart ya da etken maddeyle olursa olsun, biyolojik kirlilik sonuçları hiç de küçümsenmeyecek boyutlardadır. İshal, yüksek ateş, sıtma, veba, bağırsak enfeksiyonları, alerji, deride dökülme, görme bozuklukları, duyma kayıpları, baş ağrısı, akciğer enfeksiyonları bu hastalıklardan sadece birkaçıdır.

Su deposuna güvercin nasıl girer?

Su depolarına güvercin ve benzeri canlıların girmesi için kesinlikle bir delik, çatlak, yarık yada su deposu kapağının olmaması gerekir.
Bazı durumlarda ise depo tavanının konumlandırılmaması yani tepe noktanın açık bırakılmasıyla da, bu canlılar depo içerisine düşüp çıkamayabilmektedir.
Su deposu içerisine düşüp çıkamayan güvercin ve benzeri canlılar kısa sürede boğulmakta, depoda biyolojik kirliliği tetiklemektedir. Suda çürümeye başlayan bu canlılar steril olarak muhafaza edilmesi gereken suda biyo kontamine oluşturur. Biyolojik kontamine sonrası ekoli, enterekok ve koliform benzeri birçok çeşit mikroorganizma suya nüfuz eder.
Su deposuna güvercin nasıl girer sorusunun cevabı bu kadar nettir.

Su depolarına güvencin ve benzeri canlıların girmemesi için ne yapılmalıdır?

  • Su depolarının havalandırma kapakları kullanım dışında kapalı durumda tutulmalıdır.
  • Su depolarının havalandırma kapaklarının arka kısmını, sinekli benzeri sistemler kurulmalıdır.
  • Su depolarının tavanları mutlaka kapatılmalı, depo tavanı ile konumlandırılan alanın tavan mesafesinde herhangi bir boşluk bırakılmamalıdır.

Su deposuna düşen güvercin ve benzeri canlılardan şüphe edildiği an, profesyonel kurumlardan destek alınmalıdır. Gelen profesyoneller öncelikle depoya projektör kurup gözle kontrol sağlamalıdır.
Su içerisinde ölüp şişerek depo zeminine çökebilen bu canlılar çoğu zaman gözle kontrolde tespit edilememektedir. Bu sebeple şüphe bile olsa derhal depodaki suyun tahliye edilmesi ve detaylı su deposu temizlik dezenfekte işlemi başlatılmalıdır.


Bu işlemlerde arınılan canlı ya da kalıntısına ulaşılırsa depo dışarısına izolasyonu gerçekleştirilir.
Güvercinler üzerlerinde taşıdıkları pire, kene, bit ve parazitleri de bu aşamada depo suyuna bulaştırırlar. Suya bulaşan her parazit ve bakteri doğal olarak su deponun zemin ve yanal duvarlarına da kontamine olmuş demektir. Bu sebeple su deposu temizlik ve dezenfeksiyon işlemi biyolojik kirliliğin sona erdirilmesi için yetersiz kalacaktır.
Bu temizlik ve dezenfeksiyon uygulamalarından sonra muhakkak ozon nötralizatör sistemleri kurulmalı ve su deposunun havası da temizlenmelidir. Hava temizleme işlemini üstlenen nötralizatörler, depodaki havayı emerek ozona çevirir. Ozonda çok az bir sürede aktif oksijene dönüştüğü için hava sterilizasyonu %100 sağlanır.
Su deposu temizlik ve dezenfekte uygulamaları işinin ehli, profesyonel firmalarca yapılmalıdır. Bu firmaların akreditasyon belgeleri mutlaka eksiksiz olmalıdır.


Tekdez Kurumsal olarak Türkiye geneli tüm il ve ilçelerde, profesyonel metotlarla su deposu temizlik dezenfekte hizmeti vermekteyiz. Sağladığımız tüm hizmetler Sağlık Bakanlığı ve İSO denetim muayenesine tabi olup, tescillerler korunmaktadır.


Tekdez Kurumsal müşteri temsilcinizden Su deposuna güvercin nasıl girer ya da benzeri canlıların girmesini önleyecek tedbirler hakkında, detaylı bilgi talep edebilirsiniz.