Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Havuz Temizliği ve Dezenfeksiyonu

Havuz; özellikle yaz aylarında kullanılan, serinleme ve yüzme faaliyetlerinin yapıldığı alanlardır. Bu sebeple havuzların mutlaka steril ve temiz suyu muhafaza etmesi gerekir.

Havuzlar kendi içlerinde yüzme havuzları ve süs havuzları olarak ikiye ayrılır. Yüzme havuzları da kendi içlerinde kapalı ve açık olarak değerlendirilir.

Açık yüzme havuzları dış etkenlerden en kolay deforme olabilecek havuzlardır. Toz, toprak, mevsimsel değişikliklerdeki kirlilik açık yüzme havuzlarını steril ortamın dışına çıkarır. Bu ve benzeri sebeplerle genel Havuz temizliği asla ihmal edilmemelidir. Havuz temizleme işlemleri ve havuz dezenfeksiyonu ihmal edildiğinde, sağlığımızı risk altında bırakabilecek bir çok etken durumla karşı karşıya kalabiliriz.

Kapalı yüzme havuzları genellikle mevsimsel geçişlerden, toz ve topraktan etkilenmez.

Havuzlarda muhafaza edilen suyun devir daim yapıldığı ve havuza filtrelerden geçip su aktaran sistemlere de havuz denge tankı denmektedir.

Havuzlarda asıl kirliliğe sebebiyet veren kullanıcılardır. Ne kadar temiz ve pak olarak havuzları kullansak da, muhafaza edilen suya bakteri ve mikroorganizma bulaştırabiliriz.

Havuz denge tankları, havuzlardan daha çok kirlenen depolardır. İnsan vücudunda bulunan yağ, saç, tüy havuz kenarlarında bulunan ızgaralardan denge tankına ulaşır. Burada devir daimi yapılan su tekrar havuza pompalanır. Bu sebeple havuz denge tanklarının zemin ve duvarları bir yağ tabakası ile kaplanabilir.

Sadece havuzun temizlettirilmesi, havuz denge tankının temizlettirilmesi profesyonel hizmet için yeterli değildir. Mutlaka havuzlarla birlikte denge tankları da temizlenip, dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

Bu tanklarda kısa sürede hastalık yapıcı mikroorganizma ve bakteriler ürer. Tankın bastığı kirli su ve dış etkenlerde havuz suyunu kolaylıkla kirletebilir.

  1. .

Şişme havuz temizliği nasıl yapılır

Bu konuda detaylandırılan temizlik metotları Şişme havuzu temizliği periyodik hizmetine aittir.

Şişme havuzlarda asıl olan temizlik ve dezenfeksiyon hizmeti olmalıdır. Beton havuzlarla aynı metot ve yöntemler, şişme havuz temizliğinde kullanılmaz.

Örneğin 150 bar basınçlı kompresör yerine su jet, 0.1 mm dalgıç motorlar yerine 4 cm emiş kapasitesine sahip dalgıç pompalar kullanılır. Bu uygulamaların sebebi şişme plastik ürüne zarar verilmemesi içindir. Ulv 25 mm pülverizatörlerle sanitasyon, şişme havuzu temizliğinde de uygulanmaktadır.

 Havuz temizliği fiyatları nasıl hesaplanır

Temizlik ve dezenfektesi yapılacak havuzun hizmet tutarı, havuzun hacmi yani su alım kapasitesiyle belirlenir. Havuz temizliği bilgisi almak için öncelikle havuzun net en, boy ve yükseklik bilgilerine vakıf olunması ya da ölçülmesi gereklidir.

En, boy ve yüksekliği ölçülen havuzun, temizlik ve dezenfeksiyon fiyatını hesaplamak için Havuzun eni x Havuzun boyu x Havuzun yüksekliği = Havuzun (m³) tonajı formülünden yararlanılmaktadır.

Örneğin eni 6 metre, boyu 8 metre, yüksekliği 1,40 olan bir havuzun tonajı 67m³’dür. Müşteri temsilcinize bu tonajı ve talep ettiği bazı özellikleri belirterek havuz temizliği fiyatları alabilirsiniz. Bu belirtilen esaslar yüzme havuzları için geçerlidir.

Süs havuzu temizliği fiyatı talep edilirken yine m³ sorgulaması yapılır. Bunun yanında süs havuzlarındaki kirlenme durumunun tespiti için bir ön keşif ayarlanabilir ya da detaylı resim talep edilebilir.

Havuz dip temizliği nasıl yapılır, havuz seramikleri nasıl temizlenir ve benzeri soruların cevabı genel 6 aylık havuz temizliği ile aynı işlemleri içerir. Havuz temizliği yapılırken otomatik olarak havuz seramikleri ve havuz dip temizliği de yapılmaktadır.

Tekdez Kurumsal olarak, Türkiye genelinde profesyonel metot ve yöntemler kullanarak havuz temizliği, havuz denge tankı temizliği hizmetlerini vermekteyiz.

Havuz temizliği hizmeti veren firmanın, sahip olması gereken yeterlilikler

  1. Personellerin verdikleri hizmet alanında profesyonelleşmesi gereklidir.
  2. Havuz temizliği hizmeti verecek ekipte mutlaka havuz operatörü sertifikası almaya hak kazanmış profesyonel bulunmalıdır.
  3. Hizmet verecek personellerin; hijyen, mesleki eğitim ve yüksekte çalışabilir sertifikası bulunması gerekir.
  4. Personeller düzenli sağlık tetkikinden geçip, portör muayene raporları güncel olmalıdır.
  5. Tüm personeller havuz temizliğiyle ilgili iş güvenliği eğitiminden geçip, belge almaya hak sahibi olmalıdır.
  6. Hizmet veren firmanın havuz temizliği hizmeti tescillerle korunmalıdır.
  7. Hizmet verecek firma, kimyasal ürün kullanımı ile yapılan havuz temizliği hizmetleri için Sağlık Bakanlığının dan yetkili ve izinli olmalıdır.
  8. Kullandıkları kimyasal ürünlerin insan sağlığına zararı bulunmadığının tespiti için MSDS belgeleri paylaşılmalıdır.
  9. Kullanılan tüm tahkim ve edevatların CE sertifikaları ya da kullanım talimatları eksiksiz olmalıdır.

Değerli müşterilerimizden talebimiz; mutlaka havuz temizliği talep ettiği firmaların hizmet yeterlilik belgelerini sorgulamasıdır. Birçok belgesiz ve merdiven altı temizlik firmalarına maalesef ki denk gelmekteyiz. Bu firma ya da şahısların verdiği temizlik hizmeti, amacının dışına çıkıp sağlığınızı tehdit edecek boyutlara gelebilir. Hangi cihazlarla temizlik işlemi yapılacağı, hangi havuz temizliği kimyasallarının kullanılacağı ya da iş güvenliği önlemlerinin nasıl alınacağı profesyonellik ve kurumsallık gerektiren niteliklerdir.

MUADİLLERİMİZDEN YA DA KOPYALARIMIZDAN SAKININ!

Tekdez Kurumsal firmamızdan güvenle havuz temizliği ve havuz dezenfektesi hizmeti talep edebilirsiniz.

Tekdez Kurumsal firma personellerimizin hijyen, mesleki eğitim, iş güvenliği, yüksekte çalışabilir gibi kalifikasyon sertifikaları eksiksizdir.

Profesyonel ekiplerimizde mutlaka havuz operatörü sertifikasına sahip uzmanımız bulunur.

Personellerimiz düzenli sağlık tetkiklerinden geçip, herhangi bir bulaşıcı rahatsızlığı olmadığı raporlanmaktadır. Bu raporları gönül rahatlığıyla değerli müşterilerimizle paylaşmaktayız.

Kuruluşumuz Sağlık Bakanlığından izin ve yetki belgelerine sahip olup, İSO 9001 kalite denetim sistemi tarafından kontrol edilmektedir.

Tekdez Kurumsal olarak verdiğimiz tüm hizmetlerimiz marka tescilleri altındadır. Adımızı kullanarak çoğaltılması ya da hizmet verilmesi kesinlikle yasak olup, hukuksal anlamda karşılık bulacağını hatırlatırız.

Türkiye 81 ilinde; havuz temizliği, havuz denge tankı temizliği ya da havuz dezenfektesi talepleriniz için lütfen konusunda uzman müşteri temsilcilerimizle iletişime geçiniz.

Havuz suyunu kirleten faktörler;

  1. Kullanıcılar
  2. Suyun devir daim yapıldığı denge tankları
  3. Periyodik olarak havuz temizliğinin yaptırılmaması
  4. Toprak, yaprak ve mevsimsel dış etkenler
  5. Havuzu mesken tutan sinekler
  6. Havuza düşüp leş haline gelen böcek ve haşereler
  7. Havuzda kullanılan suyun kalitesi
  8. Havuz girmeden önce güneş yağı ve benzeri kimyasalların kullanımı
  9. Periyodik olarak havuz denge tankı temizliğinin yaptırılmaması

Havuzlardaki su, filrasyon ve sanitasyon kurallarına uygun olarak kontrol edildiğinde, deniz suyundan daha temiz bir alan elde edilmiş olur. Birçok havuzda maalesef ki bu kurallara uyulmamakta, havuzların temizliği ve dezenfeksiyonu ihmal edilmektedir.

Yüzme havuzlarını kullanmadan önce güneş yağı ve benzeri kimyasallar kullanıldıysa, duş alınmalı ve sonrasında havuz kullanılmalıdır. Ayakların temizliğine özellikle dikkat edilmelidir. Mümkünatı varsa kullanıcıların havuza girmeden önce fotoselli özel duştan geçerek kullanımları sağlanmalıdır.

Havuzlarda kullanılan suyun PH oranlarına da dikkat edilmelidir. Bu oranların 7,2 ile 7,6 arasında bir değerde sağlanması gereklidir.

Havuz bakımı işlemlerinin havuz temizliği ile bir ilgisi bulunmaz. Havuz bakımı havuz fayanslarının ve derzlerinin kontrolünü, filtrelerinin değiştirilmesini, denge tankı arızalarının giderilmesini, havuz su boru hatlarının tamirini kapsar. Havuz temizliği tamamıyla mevcut havuzu temiz ve sağlıklı kullanmak için uygulanan işlemlerdir.

Havuz temizliği ve havuz dezenfeksiyonu hizmet periyodu nedir?

Havuzlar ne kadar temiz ve bakımlı olursa, o kadar sağlıklı kullanım gerçekleştirilebilir. Bu sebeple havuzlar mümkünse günlük ve haftalık, aylık olarak rutin basit temizliği yapılmalıdır. Bu temizlikte havuzun klor ve PH oranlarına da dikkat edilmelidir. Bu işlemlerde havuz suyunun boşaltılmasına gerek bulunmaz.
Havuzların genel temizlik ve dezenfeksiyon hizmeti ise 6 ayda bir ve havuz kullanımlarından önce yaptırılmalıdır. Bu hizmette havuz mutlaka boşaltılmalıdır.
Tekdez Kurumsal firmamızdan, profesyonel metot ve yöntemlerle havuz temizliği hizmeti talep edebilirsiniz.

Havuz temizliği neden gereklidir

Özellikle yüzme havuzları gerek kullanıcı temaslı gerekse dış faktörlerle çok çabuk kirlenebilmektedir. Kirlilik oluşan bir havuzda bakteri, mantar, patojen ve mikroorganizmalar da ürer. Bu mikroorganizmalara temas neticesinde insan Sağlığını ciddi tehdit edebilecek sağlık problemleri baş gösterebilir.

Bu sağlık problemlerinden bazıları alerjik reaksiyonlar, bulaşıcı hastalıklar, virüsler, kulak iltihabı, mantar, tifo ve çeşitli göz rahatsızlıklarıdır. Bu hastalık yapıcı bakteri ve mikroorganizmalardan korunmak için havuz genel temizliğinin mutlaka ihmal edilmeden yaptırılması gereklidir.

 

Havuz temizliği nasıl yapılır (Genel)

Bu konuda detaylandırılan temizlik metotları yüzme havuzu temizliği 6 aylık periyodik hizmetine aittir. Genel havuz temizliğinde, havuz temizlik motoru veya otomatik süpürge benzeri araçlar kullanılmaz. Havuz genel temizliği en zor ve spesifik işlemlerin uygulandığı bir hizmettir.

  1. Randevu gününde temizlik personellerine havuz boş teslim edilmelidir. Dipte kalan az su, dalgıç motorlar vasıtasıyla tahliye edilir.
  2. Profesyonel personellerimiz gerekli iş güvenliği önlemlerini uyguladıktan sonra, tek kullanımlık hijyen kıyafetlerini giyerler.
  3. Havuz dibinde bulunan balçık, çamur, kum, toprak, taş, yaprak ve her türlü kirlilik havuz dışarısına tahliye edilir.
  4. Minimum 150 basınçlı su kompresörleriyle havuz yıkanır ve dipte biriken kirli su, yere 0.1 mm emiş kapasitesine sahip dalgıç motorlarla havuz dışarısına izole edilir.
  5. Havuzun tüm iç yüzeyine sırt pülverizatörü ile Sağlık Bakanlığı onaylı dezenfektan sıkılır.
  6. Havuzun tüm zemin ve yanal duvarları yumuşak telli fırça ile fırçalanır. Bu işlemde sert fırça kullanımı derz aralarını boşaltabileceği için yumuşak fırça tercih edilmelidir.
  7. Dezenfektan maddeyle fırçalama işleminden sonra havuz 150 Bar basınçlı su kompresörüyle yıkanır.
  8. Yıkama işleminden sonra tekrar dalgıç motorlar çalıştırılır ve kirli su havuz dışarısına atılır.
  9. Son bir havuz yıkama ve durulama işleminden sonra, havuz dibinde su yada herhangi bir kalıntı olmayacak şekilde havuzdan çıkılmalıdır.
  10. Bu işlemler sonunda havuz dışından (özel durumlarda içinden) Ulv 25mm motorlu pülverizatörlerle havuzun komple içi dezenfekte edilir. Bu sanitasyonun amacı havuzda üreyen mikroorganizma, patojen ve mantarların yok edilmesi amaçlıdır.
  11. Kontrolleri yapılan havuz, sağlıklı kullanıma teslim edilir. Bu metot ve yöntemlerle yüzme havuzu temizliği ve dezenfekte hizmetinin profesyonel olarak tamamlanmaktadır.

Süs havuzu temizliği nasıl yapılır

Bu konuda detaylandırılan temizlik metotları süs havuzu temizliği periyodik hizmetine aittir.

  1. Temizlik gününde personellerimize süs havuzu boş teslim edilmelidir. Dipte kalan az su, dalgıç motorlar vasıtasıyla tahliye edilir.
  2. Profesyonel ekiplerimiz zorunlu iş güvenliği önlemlerini uyguladıktan sonra, tek kullanımlık hijyen kıyafetlerini giyerler.
  3. Havuz dibinde bulunan yabancı maddeler, balçık, çamur, kum, toprak, taş, yaprak ve her türlü kirlilik oluşturan cisimler süs havuzu dışarısına tahliye edilir.
  4. Süs havuzu en az 150 basınçlı su kompresörleriyle havuz yıkanır ve dipte biriken kirli su, yere 0.1 mm çekiş kapasitesine sahip dalgıç motorlarla süs havuzu dışarısına tahliye edilir.
  5. Süs havuzunun tüm iç yüzeyine sırt pülverizatörü ile, kir sökücü dezenfektan ürünler sıkılır.
  6. Süs havuzunun tüm zemin ve yanal duvarları yumuşak telli fırça ile fırçalanır. Bu işlemde sert fırça kullanımı fayanslar arası derz aralarını boşaltabileceği için yumuşak fırça tercih edilmelidir.
  7. Kir sökücü maddeyle fırçalama işleminden sonra havuz 150 Bar basınçlı su kompresörüyle süs havuzunun içi yıkanır.
  8. Yıkama işleminden sonra tekrar dalgıç motorlar çalıştırılır ve kirlilik oluşturan su süs havuzu dışarısına atılır.
  9. Son bir havuz yıkama ve durulama işleminden sonra, süs havuzu dibinde herhangi bir kalıntı olmayacak şekilde havuzdan çıkılmalıdır.
  10. Bu işlemler sonunda havuz dışından (özel durumlarda içinden) Ulv 25mm motorlu pülverizatörlerle havuzun komple içi dezenfekte edilir. Bu sanitasyonun amacı havuzda üreyen mikroorganizma, patojen ve mantarların yok edilmesi amaçlıdır.
  11. Çalışan aksamları kontrol edilen süs havuzu, temiz bir biçimde kullanıma teslim edilir.

Havuz denge tankı temizliği ve dezenfektesi nasıl yapılır

Bu konuda detaylandırılan temizlik metotları havuz denge tankı temizliği 6 aylık periyodik hizmetine aittir.

Havuz denge tankı temizliği hizmetlerinde aynı su deposu temizlik metotları kullanılmaktadır. Bunun sebebi havuz denge tanklarının sağlık açısından içme suyu depolarından ya da tüketim suyu depolarından bir farkının olmamasıdır.

  1. Havuz denge tankına personellerimiz giriş sağlamadan önce tek kullanımlık hijyen kıyafeti, elektrik geçirmeyen plastik çizme ve eldiven giyilerek, 3 M gaz maskesi takılır. Bu tanklar kapalı muhafaza alanları olduğu için tehlikeli gaz riski minimize edilir.
  2. Havuz denge tankının içi projektörlerle ışıklandırılır ve gerekli teçhizat kurulur.
  3. Havuz denge tankında gaz olma ihtimaline karşı salyangoz havalandırma sistemleri kurulur ve depodaki oksijen miktarı maksimuma getirilir.
  4. Havuz denge tankı deposunun dip kısmında kalan az miktardaki su, dalgıç pompa motorlarla tahliye edilir. Bu işlemde yere 0.1 Mm. emiş kapasitesine sahip pompalar kullanılır. Bu pompaların kullanım amacı temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri sonrası depo zemininde hiçbir kimyasal atık ya da su kalmamasıdır.
  5. Havuz denge tankının zemin ve yan duvarlarındaki kirlerin çözünmesi için kir sökücü maddeler kullanılır.
  6. Havuz denge tankının niteliğine göre yumuşak ya da sert fırçalarla tüm depo iç alanı fırçalanır. Burada fayans depolarda derzleri boşaltmamak için yumuşak, diğer tüm depolarda sert ve etli fırçalar tercih edilir. Diğer depolara örnek olarak metal alaşım yada Pvc kaplamayı verebiliriz.
  7. En az 150 Bar basınç kapasitesine sahip su kompresörleriyle havuz denge tankı komple yıkanır. Su jet ya da su kompresörleri kullanımında özellikle fayans kaplama havuz depolarında derzleri boşaltmamak için dikkat edilir. Bu sebeple su tabancası fayans dengeleme depolarında 1.5 metre uzaklıktan kullanılmaktadır.
  8. Yıkama işlemi sonrası zeminde biriken kirlilik “çamur, balçık, kum, çakıl ve kirli su” dalgıç motorlarla havuz denge tankının dışına izole edilir.
  9. Son bir dezenfekte ve yıkama faaliyetleri gerçekleştirildikten sonra durulama işlemine geçilir.
  10. Havuz denge tankı son bir işlemle bakteri ve mikroorganizmalardan arındırılır. Bu işlem Ulv pülverizatörleri ile sağlanır.
  11. Hizmet sonunda havuz deposunun şamandıra ve benzeri çalışan aksamları kontrol edilerek, fiziksel ve kimyasal temizlik dezenfeksiyon hizmeti sonlandırılır.
  12. Havuz denge tankı temizliğinde dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konuda dipte biriken klordur. Çoğu zaman gereğinden fazla sıvı klor kullanılması veya tablet klor kullanılması sebebiyle, depo zeminine klor sinebilmektedir. Profesyonelce yapılmayacak bir havuz denge tankı temizliği, bu klorun personel depo içerisindeyken aktif hale gelmesini ve ani zehirlenmelere sebebiyet verebilir