Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Buz Dolabı Temizliği

Buzdolabı; gıda stoklarının yapıldığı, bu yiyeceklerin sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesi için kullanılan soğuk hava depolarıdır. Buzdolaplarının görevi, muhafaza edilen yiyecek ve içeceğin tüketim gününe kadar bozulmadan saklanmasıdır.

Buzdolapları kendi içlerinde tek kapılı, çift kapılı, kombi tipi buzdolabı, gardırop tipi buzdolabı, puzzle tip buzdolabı olarak ayrışır.

Çalışma metodu olarak buzdolapları kendi içlerinde No Frost ve Low Frost olarak ayrışır. No Frost buzdolapları buzların çözülmesini kendi sistemlerinde gerçekleştirirler. Bu sebeple yüksek enerji sarfiyatı yaparlar ve biraz sesli çalışırlar. Low Frost buzdolapları ise buzlanma yaparlar yani buzları çözecek bir sistemleri bulunmaz. Bu sebeple enerji tüketimi az ve No Frost buzdolaplarına göre daha sessiz çalışırlar.

Her iki buzdolabı tipinde de arka tahliye leğeni bulunabilir ya da bazı modellerinde bu tahliye leğenlerinin olmadığına da rastlanabilmektedir.

Tahliye leğeninin görevi; buzluk içerisinde herhangi bir sebeple bozulan ve çürüyerek sıvılaşan gıdaların buzdolabı dışarısına izole edilmesidir. Buzdolabı temizliği hizmetinde mutlaka tahliye leğeninin de sökülüp temizlenmesi gerekmektedir.

Buzdolabı nasıl kirlenir?

Buzdolabı kirliliğinin başlıca sebeplerinden biri periyodik olarak temizlik ve dezenfeksiyonunun yapılmamasıdır. Uzun süre temizlik ve dezenfeksiyonu yapılmayan buzdolaplarında bakteri ve mikroorganizma üremesi gerçekleşir. Bu mikroorganizmalar muhafaza edilen yiyecek ya da içeceklere bulaşarak gıda zehirlenmelerine sebebiyet vermektedir.

Buzdolabı kirliliğini oluşturacak diğer bir sebepte, dolap içerisine dökülen gıda maddelerinin detaylı olarak temizlenmemesidir. Böyle durumlarda mutlaka bakteri oluşumu sağlanmadan müdahale edilmelidir.

Bozulan et ve gıdaların yaydığı bakteri ve mikroplarda buzdolabı kirlenmesinin başlıca sebeplerindendir. Böyle durumlarda ağır, yoğun bir koku buzdolabını sarar ve kullanılamayacak duruma gelebilir. Bu durumda mutlaka profesyonel temizlik ve dezenfeksiyon talebinde bulunmanız gerekmektedir. Tekdez Kurumsal firmamız Buzdolabı temizliği ve ozon dezenfeksiyonu hizmetlerinde Türkiye geneli yaygın servis ağına sahiptir.

Buzdolabında kirlilik sonucunda üreyen bakteriler

Buzdolaplarında kirlenme sonucunda çeşitli bakteri ve hastalık yapıcı mikroorganizma üremeleri gerçekleşir. Bunlar bakteriler genellikle e.coli, salmonella ve botulinum bakterileridir.

E.coli bakterisi sebze, et gibi ürünlerin iyi yıkanmadan buzdolaplarına yerleştirilmesi sonucu ortaya çıkar. Dışkı kaynaklı bir bakteridir. Üremesi tespit edildiğinde derhal buzdolabı kullanıma durdurulmalı ve profesyonel buzdolabı temizlik hizmeti alınmalıdır. Mide krampları, bulantı, uzun süreli ishal, kusma, ateş başlıca belirtileridir.

Salmonella bakterisi Enterobacteriaceae  ailesinde yer alır. Yaklaşık olarak 2000 çeşit alt tipi insanlarda ciddi hastalıklara sebep olur.  Salmonella typhi (bilinen ismiyle “tifo”) ve Salmonella paratyphi (bilinen ismiyle “paratifo”) yalnızca insanlarda bağırsak enfeksiyonları sebebiyle ateşlenme (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla izlenim gösteren hastalıklara neden olan bakteri türüdür. Hasta kümes hayvanlarının kesimi ve buzdolabında muhafazası, et, süt ve yumurtalardan, pastörize edilmemiş süt ve peynir ürünlerinin buzdolabında muhafaza edilmesi suretiyle üreme gerçekleştirir. Vücuda girdikten 15 ile 72 saat sonra karın ağrısı, yoğun ishal, kusma, bulantı ve bağırsak enfeksiyonları şeklinde belirti gösterir. Şüphelenildiği an buzdolabı kullanıma durdurulmalı ve en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Sonrasında salmonellaya karşı buzdolabı detaylı olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

Botulinum gıdalar vasıtasıyla bulaşan, dikkate alınması gereken çok ciddi bir hastalıktır. Bir an önce tedavi sürecine girilmezse ölümle sonuçlanan durumlar oluşabilir. Botulizm bir toksindir. Bu toksin madde konservelerde, mısırda, mantarda, ıspanak da, ton balığında, tavuk da, jambon ve sosis de, patlıcan gibi gıdalarda rastlanılmaktadır. Yeterli oranda işlenmemiş veya konserve haline getirilmiş gıdalarda daha fazla bulunmaktadır. Bozulmuş et ve gıdaların bıraktıkları toksin sıvılarda botulinum bakterisini tetikler. Böyle durumlarda buzdolaplarında ağır bir koku meydana gelir. Halsizlik, zayıflık, baş dönmesi şikayetleri ile kendini belli eden bu hastalık gıda zehirlenmelerine sebebiyet vermektedir. Bozulmuş gıdalardan bu sebeple uzak durulmalıdır. Şüphelenildiği andan itibaren en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve buzdolabı kullanıma durdurulmalıdır. Buzdolabı ozon temizliği hizmeti ile botulinum bakterisi izole edilerek, kötü koku sonlandırılır.

BUZDOLABI TEMİZLİĞİNİ KENDİ İMKANLARINIZLA YAPABİLİRMİSİNİZ?

Buzdolabı temizliği zor, meşakkatli ve spesifik işlemler bütünüdür. Buzdolabı temizliği hizmeti mutlaka konusunda uzman, yetki ve kalite sertifikalarına sahip kuruluşlarca yapılmalıdır. Kendi imkanlarınız ile yapacağınız bir uygulama, fayda yerine zarar getirebilir.

Örneğin sodayla, çamaşır suyu kullanarak, sirkeyle yada çeşitli market temizlik ürünleriyle asla buzdolabı dezenfekte edilemez.

Buzdolabı temizlik ve dezenfeksiyonunda güçlendirilmiş hidrojen peroksit ve nötralize edilmiş ozon kullanılmalıdır. Hidrojen dezenfektan Ulv 25 mm uç memeye sahip pülverizatörlerle buzdolabı içine uygulanır.

Bu uygulamada buzdolabı içerisinde üreme gerçekleştiren mikroorganizmalar yok edilir. Buzdolabı kötü koku sonlandırılması ve dolap içinde havada üreyen bakteri ve mikrobu kırmak içinde ozon nötralizatörleri kullanılır.

Bu sebeple buzdolabının sadece yüzeysel temizliği kendi imkanlarınız çerçevesinde gerçekleştirebilirsiniz. Detaylı temizlik, dezenfeksiyon ve sanitasyon hizmeti, profesyonel kuruluşlar vasıtasıyla yapılmalıdır.

Tekdez Kurumsal Türkiye genelinde buzdolabı temizliği ve buzdolabı dezenfeksiyonu hizmetlerini, profesyonel ekipleri tarafından vermektedir.

Buzdolabı kötü koku giderme

Bir buzdolabında kötü kokuların oluşmasında birçok etken unsur bulunabilir. Bunların başında bozulan gıdaların toksin etkileri ve buzdolabında üreme gerçekleştiren bakteri mikroplar gelmektedir. Bir buzdolabında kötü koku problemi saptanmış ise, o buzdolabında muhakkak bakteri ve mikroorganizma üremesi gerçekleşmiş demektir.

Böyle durumlarda öncelikle hastalık yapıcı mikroorganizmalar yok edilir ve kötü koku giderilmesi için 10.000 mg ozon nötralizatörleri kurulur.

Ozon nötralizatörleri buzdolabı içerisindeki kötü kokuyu emerek ozona çevirir. Ozonda kısa süre sonra aktif oksijene dönüşür ve %100 sterilizasyon tamamlanır.

 

Elektrikler kesilince buzdolabında bozulan gıdaların kokusu nasıl giderilir?

Elektrikler kesilince buzdolabındaki bozulan gıdaların kötü kokusu, buzdolabını kullanılamayacak hale getirebilir. Bu durum ileri safhadaysa evin içini de buzdolabından yayılan kötü koku kaplar.

Bu problem genellikle tatile çıkışlarda ya da uzun süreli buzdolabının kullanılmayacağı durumlarda dolabı aktif, içinde gıda varken bırakmaktan kaynaklanmaktadır. Bu süreçte olası bir elektrik kesintisi yaşandığında, buzdolabının soğutma mekanizması devre dışı kalarak gıdaları çürütmeye ve sıvılaştırmaya başlar.

Çürüyen et ve sebze ürünleri sıvılaşır ve bu sıvı akışkan dolabın her köşesine nüfuz eder. Kısa sürede insan sağlığını tehdit edecek bakteri ve mikroorganizma yayılımı gerçekleşmektedir.

Bu problemle karşı karşıya kalan müşterilerimizin firmamızdan ilk talebi kötü kokunun giderilmesi olmaktadır. Bu düşünce çok yanlıştır. Kötü kokuya sebebiyet veren zaten hastalık yapıcı bakterilerdir. Bu sebeple önce bu bakterilerin izolasyonunun gerçekleştirilmesi, sonra buzdolabı kötü kokunun giderilmesi sağlanmalıdır.

Buzdolabındaki bakterilerin dezenfekte edilmesi ve çürümüş et kokusunun giderilmesi işlemi, komple bir temizlik ve dezenfeksiyon sürecidir. Bu sürece genel olarak Buzdolabı ozon temizliği ve dezenfeksiyonu denmektedir.

Olası bir elektrik kesintisi sonucunda böyle talihsiz bir durumla karşılaşılabilir. Önemli olan vakit kaybetmeden profesyonel destek alınmasıdır. Kendi imkanlarınızla yapacağınız temizlik işleminde bakteri izolasyonu gerçekleşmeyeceği için, dolap da kısa sürede kurtlanma ve böceklenme başlar. Bundan sonra yapılacak pek bir işlem bulunmamaktadır. Kurtlanma ve böceklenme oluşan bir buzdolabına temizlik ve dezenfeksiyon işlemi, problemin giderilmesi için yetersiz kalabilir.

 

Buzdolabı temizliği nasıl yapılır?

Buzdolabı ozon temizliği nasıl yapılır ve uygulayış metotlarımız hakkında bilgilendirme içermektedir.

  1. Elektrik kesilmesi sonucu çürüyen gıdalar, buzdolabındaki kötü koku, ve fiziksel kirlilik saptadığınız an ön temizlik işlemini kendi imkanlarınızla yapmalısınız.
  2. Bu işlemden sonra dolap da ki gıda ve tüketim ürünleri dışarı çıkarılmalıdır. Ekiplerimiz gelmeden dolap içerisinde varsa buz eritilmelidir.
  3. Sonrasında gelen profesyonel ekiplerimiz ilk olarak buzdolabının elektrik bağlantısını kapatırlar.
  4. Varsa dolap arkasındaki tahliye leğeni sökülerek temizlenir.
  5. Dolabın içerisindeki saklama kapları ve dolap kapak lastikleri sökülerek temizlenir.
  6. Buzdolabının iç yüzeyine komple hidrojen peroksit dezenfektesi uygulanır. Bu uygulama Ulv pülverizatörleri ile gerçekleştirilir. Uygulama sonrası belirli bir süre beklenildikten sonra dolap içi temiz bir bezle silinir.
  7. Fiziksel ve biyolojik temizliği yapılan buzdolabının ilk olarak alt bölmesine 5000 mg ozon nötralizatörleri kurulur ve ortalama yarım saat çalıştırılır.
  8. Sonrasında dolabın üst bölmesine ozon nötralizatörü kurularak ortalama yarım saat çalıştırılır. Bu işlemler ile buzdolabı içerisindeki kötü koku emdirilerek, ozona çevrilir. Kötü koku sonlandırılması için uygulanan bir yöntemdir.
  9. Buzdolabının obje ve hava sanitasyonu tamamlandıktan sonra havalandırma işlemi gerçekleştirilir.
  10. Tüm işlemler sonunda buzdolabı sağlıklı kullanıma teslim edilir.
  11. Buzdolabının kirlilik durumuna göre, buzdolabı ozon temizliği hizmeti bakteri ve mikroorganizma sonlandırılmasında %100, buzdolabı kötü koku giderilmesinde %80 başarı sağlar. Kalan az miktarda koku ise zamanla yok olmaktadır.
  12. Unutulmaması gereken mühim konu, buzdolabında oluşan bozulmuş et kokusu, bozulmuş yemek kokusu veya fiziksel kirlenme saptandığı an profesyonel hizmet talebinde bulunmanızdır. Geç kalınan bir buzdolabında, temizlik ve dezenfeksiyon başarı oranı da buna eş değer düşebilir.

 

 

Tekdez Kurumsal kuruluşumuz; Sağlık Bakanlığı yetki ve izin belgelerine sahiptir. Uyguladığımız tüm metot ve yöntemler marka tescilleriyle güvence altına alınmıştır. Ozonlama hizmetlerimiz CE kalite sertifikasına sahiptir. Kalite denetim süreçlerimiz İSO 9001 altında ilerlemektedir.

Personellerimizin mesleki eğitim belgeleri, hijyen belgeleri, portör muayene raporları, iş güvenliği sertifikaları tam ve eksiksizdir.

Kuruluşumuzdan Buzdolabı ozon temizliği ve buzdolabı kötü koku giderimi hizmetlerinde profesyonel destek alabilirsiniz. Randevu oluşturmak ya da konuyla ilgili detaylı bilgi sahibi olmak için lütfen müşteri temsilcinizle iletişim kurunuz.