Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Laboratuvar Su Analizi

Su analizi; mevcut suyun biyolojik ve kimyasal oranda kirliliğinin ölçümü ya da sağlıklı kullanıma uygun olup olmadığının belirlenmesi için yapılan uygulamalardır.

Su analizi iki farklı metot ve yöntemler uygulaması yapılarak biyolojik ve kimyasal olarak test edilebilmektedir. Bunlar kimyasal su analizi ve mikrobiyolojik su analizleridir.

Tekdez Kurumsal su analizi hizmetlerimizi, akredite olmuş anlaşmalı laboratuarlarımızla alsource olarak yani hizmet yönlendirmesi service referral vermekteyiz. Raporları elektronik imza ve kaşeli tarafınıza E-Posta olarak gönderilmektedir. Mikrobiyolojik su analizlerinde koliform gibi suda biyolojik kirliliğe sebebiyet verebilecek bakteri sayımları gerçekleştirilir. Mikrobiyolojik su analizleri; içme sularında, tüketim sularında, ambalaj haline getirilmiş sularda, doğal sularda ve mineralli su üretiminde uygulanabilmektedir. Kimyasal su analizinde ise genellikle sudaki Ph oranı, koku ve benzeri detaylar saptanır. Kimyasal su analizleri de aynı mikrobiyolojik su analizlerinde olduğu gibi geniş kapsamlı bir uygulama alanını içerir.

Su analizi testlerinde genellikle membran filtrasyon sistemi kullanılır. Membran filtrasyonun amacı, sudaki öngörülen bakterilerin tutulması ve sayılmasını içerir.

Su analizinde bakılan parametrelerin detaylandırılması;

Kimyasal su analizinde araştırılan parametreler;
İletkenlik tayini Ref. Değer aralığı 2500
PH Tayini Ref. Değer aralığı 4,5 – 9,5
Nitrit Tayini Ref. Değer aralık kapsamı 0,5
Amonyum Tayini Ref. Değer aralığı 0,5
Multi element Tayini –
Alüminyum Ref. Değer aralığı 0,2
Demir Ref. Değer kapsamı  0,2

Mikrobiyolojik su analizinde araştırılan parametreler;
Eschericha coli sayımı Referans değer kapsamı Değer 0Kob/100 ml
Koliform sayımı Referans değer kapsamı 0Kob/100 ml
Enterekok sayımı Referans değer kapsamı 0Kob/100 ml

Su analizleri, Laboratuvar ortamında kontrol edilip çalışılması gereken hizmetlerdir. Su analizleri yapan laboratuar ortamlarının gerekli yetki ve kalite kalifikasyonları eksiksiz olmalıdır. Su analizi işlemi gerçekleştiren laboratuarların uyması ve uygulaması gereken kurallar bütünü bulunur. Bu yeterlilik maddelerine (Çevre ölçüm ve analiz laboratuarları yeterlilik yönetmeliği) vasıtasıyla ulaşılabilir. Çevre ölçüm ve analiz laboratuarları yeterlilik yönetmeliğinde, hizmet verecek laboratuarların alanları, bölümleri, özellikleri, kapasiteleri, metot ve yöntemleri, arşiv kayıtları, güvenlik sistemleri, sterilizasyon sistemlerinin nasıl ve uygun olacağı belirtilmektedir.

Bu bütünlüğe uyan ve verdiği hizmetlerin geçerlilik kapasitesini artıran Laboratuvar işletmeleri, akredite su analiz laboratuarı olarak değerlendirilir. Akredite su analizi laboratuarı olarak hizmet vermek için, verilen hizmetlerin akredite olması gerekmektedir. Alınan su analizinin doğruluğunun yüksek seviyede olduğunun tespiti, sadece akreditasyon belgelendirmesiyle mümkündür.

Su analizi alımları nasıl yapılır?

Su analizi taleplerinizden önce Tekdez Kurumsal müşteri temsilcinizden randevu talep etmelisiniz. Randevusu planlanan müşteriye profesyonel ekiplerimiz gönderilir. Belirlenen noktalardan, usul ve kurallara uygun olarak alınan su numunelerinin, uygun saklama koşullarında hızla Laboratuvar ortamına lojistiği gerçekleştirilir.

Su analizi sonrası raporlar tarafınıza elektronik olarak aktarılır. Mikrobiyolojik su analizleri ortalama 5-7 gün içerisinde, kimyasal su analizleri ise ortalama 7-10 g,n aralığında tarafınıza elektronik imzayla raporlanmaktadır. Su numunesi kabul kriterleri doğrultusunda hizmet vermekteyiz. Numune kabul kriterlerine uygun olmayan örneklerin kabulü firmamızca yapılmamaktadır. Su numunelerinin mutlaka yerinden profesyonel ekiplerimiz tarafından alınması gerekmektedir.

şim sağlayınız.

Su analizi kirli çıktığında ne yapılmalıdır?

Su analizlerinde çok dikkat edilmesi gereken husus biyolojik kirlilik yani insan sağlığını tehdit edici bakteri ve mikroorganizma üremesidir. Bu husus da koliform bakterisi bir uyarı basamağı olarak belirlenmelidir. Bir kinlenmenin başlangıcında ya da bitiminde koliform bakterisi tespit edilebilir.

Dışkısal veya organik kökenli bir kirlenmeye uğramış sularda E.Koli bulunur. E.koli tespitinde muhtemel muhafaza edilen suya lağım bulaşması olmuş demektir. Vakit kaybetmeden su deposu temizlik ve dezenfeksiyon yaptırılmalı, depodaki su kullanılmadan tahliye edilmelidir. Kirlenme tespit edildiği an önlem alınmalıdır. Örneğin su deposunda bir mikrobiyolojik kirlilik tespit edildiğin, depo kullanımı derhal durdurulmalı ve profesyonel kurumlardan dezenfekte talep edilmelidir. Depoda kalan suda kesinlikle kullanılmalı, tahliye edilmelidir.

Su analizi yapan firmalar içerisinde Tekdez Kurumsal sektörünün öncüsü ve lider konumdadır.

Mikrobiyolojik yada kimyasal su analizi taleplerinize planlama oluşturmak için, su analizi hakkında yada su analizi fiyatlarıyla ilgili bilgi almak için, lütfen Tekdez Kurumsal müşteri temsilcinizle ileti

 

Mikrobiyolojik su numune alımlarında kullanılan şişelerin özellikleri

  1. Analiz şişeleri steril plastik yada cam olmalıdır. Sterilizasyonu sağlanmamış, kırık şişelerle numune alımı yapılamaz.
  2. Su analizi alımı öncesi alınan numune örneklerinin şişeleri sızdırmaz yapıda olmalı ve kapakları tam kapanabilir olmalıdır.
  3. Klorlu olduğu düşünülen içme, şebeke veya tüketim suları mutlaka tiyosülfatlı şişelerle alınmalıdır.
  4. Alınan numuneler, çalışma için yeterli çoğunlukta olmalıdır. Bu sebeple kullanılan şişe hacmi iyi hesaplanmalıdır.
  5. Bir numune saklama şişesiyle, birden fazla numune alımı yapılmaz.

Mikrobiyolojik su numunelerinin taşınması ve saklanma koşulları

  1. Su numuneleri alımı yapıldıktan sonra kesinlikle güneş ışınlarından korunarak muhafaza edilmelidir.
  2. Su numunelerinin, kaptan kaba bulaş olmaması için kabinli dolaplarla taşınması ve muhafaza edilmesi uygundur.
  3. Su numunesi alındığı an itibariyle bir an önce laboratuar ortamına taşınmalıdır. Numune kendi sıcaklığında 6 saat, soğuk zincir saklama koşullarında ise 24 saat niteliğini değiştirmez.
  4. Numunelerin yerleştirildiği kaplarda buz aküleri bulunmalıdır. Buz akülerinin numune şişeleri ile teması olmamalı ve numunenin donması engellenmelidir.

Kimyasal su numune alımlarında kullanılan şişelerin özellikleri

  1. Su numune analiz şişeleri steril plastik yada cam olmalıdır. Sterilizasyonu sağlanmamış, kırık şişelerle numune alımı yapılmamalıdır.
  2. Su analizi alımı öncesi alınan numune örneklerinin şişeleri sızdırmaz yapıda olmalı ve kapakları tam kapanabilir olmalıdır. Kapakları tam kapanmayan veya çatlak kapaklı numune şişeleriyle alım yapılmamalıdır.
  3. Su numuneleri talep edilen parametrelerde doğru ve detaylı çalışılabilmesi için, yeterli miktarda olmalıdır,
  4. Kimyasal su analizlerinde tiyosülfatsız numune kapları da duruma göre kullanılabilmektedir.

Kimyasal su numunelerinin taşınması ve saklanma koşulları

Kimyasal su numuneleri taşınması ve saklanması koşulları, aynı mikrobiyolojik su numuneleri taşınması ve saklanması koşullarıyla bire birdir. Buradaki esas ve kriterlere dikkat edilmeden yapılacak analiz sonuçları, istenilen gerçekliği yansıtmaya bilir. Su analizleri kullanılan suyun nitelik ve kullanım amacına göre yılda iki defa yaptırılmalıdır. Kuyu suyu analizleri ve içme suyu analizlerinin ayda bir yaptırılması uygundur. Biyolojik su analizi kısa vadede, kimyasal su analizi alımı uzun vadede değerlendirilmelidir.

Su analizi firmaları içerisinden Tekdez Kurumsal alsource destekli hizmetlerimizden yararlanmak veya detaylı bilgi almak için, lütfen müşteri temsilcinizle iletişim sağlayınız.

Su analizi fiyat listesi ya da su analizi fiyatları içinde uzman temsilcinizden bilgi alabilirsiniz. Su analizi fiyatlarının değerlendirilmesi için; talep ettiğiniz analiz zaman periyodunu,  talep ettiğiniz analiz türünü (kimyasal su analizi yada mikrobiyolojik su analizi), talep ettiğiniz analiz adetini temsilcinizle paylaşmanız ve buna göre su analizi randevusu oluşturmanız gerekmektedir.

Su analiz kabına işlenmesi gerekenler

  1. Suyun alındığı konum veya kurum ismi
  2. Numunenin alındığı tarih ve saat
  3. Analiz alınan suda kullanılan dezenfektan maddenin dozaj açılımı
  4. Numune alınan suyun niteliği (kuyu suyu, kaynak suyu, şebeke suyu ve benzeri)
  5. Numuneye uygulanacak analiz (kimyasal su analizi yada mikrobiyolojik su analizi
  6. Numuneyi alan kurum ve personel bilgileri
  7. Numune uygulama numarası

Kimyasal ve biyolojik su analizi neden denetlenmelidir?

  1. Mikroorganizma kirlenmesinin tespit edilmesi ve önlem alınması için.
  2. Fekal kirlenmenin saptanması ve önlem alınması ayrıca fekal kirlenmenin kaynağının saptanması için.
  3. Suda oluşan epidemilerin önlenmesi ve kontrol altında tutulması için.
  4. Bakteriyolojik açıdan güvenilir ve sağlıklı su tüketimi için.
  5. Kimyasal açıdan güvenilir ve sağlıklı su kullanımı için.