Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Su Tesisatı Temizleme

Su tesisatı; Kaynaktan çıkarılan ya da birikim alanına yani barajlara taşınan su tüketilmek amacıyla hanemize ulaşır. Burada su deposuna dolum yapılabilir ya da şebekeden hanelere direk su deposu olmadan besleme yapılabilir. Bina, konut ya da tüketim alanımıza gelene kadar döşenen borular, tüketim sonrası tekrar atık suyun rögar ya da lağıma taşınmasını sağlayan boru sistemlerinin genel adına denmektedir.

Su tesisatı kavramını; halk arasında sadece temiz su boru hatları için kullanılsa aslında kirli ve temiz su boru hatlarını ifade eder. Genel isim olarak sıhhi tesisat doğru bir kelimedir.

Tesisat hattının tıkanmaması ve suyun daha temiz steril olarak hanemize gelmesi için, belirli periyotlarla Su tesisatı temizleme hizmeti yaptırılmalıdır. Burada kast edilen kirli değil, temiz su tesisatı temizliğidir.

Temiz su tesisatında borular hangi malzemeyle nasıl döşenir

  1. Çelik boru sistemleriyle su tesisatı çekimi
  2. Bakır borularla su tesisatı çekimi
  3. Plastik borularla su tesisatı çekimi

Su tesisatı temizliği hizmeti hangi tesisat tiplerine uygulanabilir

Su tesisatı hizmetinin amacı, tesisatta biriken pasların arındırılması ve üreyen mikroorganizmaların yok edilip, suda oluşan koku, renk ve tat farklılıklarının giderilmesidir.

Su tesisatı temizliği genel olarak her tesisat tipine uygulanır fakat uygulanış yöntem ve metotlarıyla, başarı seviyesi değişir.

Galvaniz boru hatlarında su tesisatı hizmeti başarı oranı %65’ dir. Bunun sebebi galvaniz borular zamanla oksitlenir ve korozyona uğrar. Bu nedenle kullanılacak kimyasal ürünün seyreltilerek tatbik edilmesi gerekir.

Hidrojen peroksit veya güçlendirilmiş hidrojen peroksit kullanımı galvaniz su tesisatı temizliğinde kullanılamaz. Bu kimyasal ürünlerin kullanımı, galvaniz borularda deformeye hatta patlamalara sebebiyet verir.

Galvaniz su tesisatı temizliği işleminde genellikle klor yada klor dioksit kullanılmalıdır.

Bakır boru hatlarında da, aynı galvaniz boru hatlarında olduğu gibi başarı oranı %65’dir. Bakır borularda niteliği gereği zamanla korozyona uğrar ve paslanır.

Hidrojen peroksit veya türevlerinin bu hatlarda kullanılması uygun değildir. Bakır su tesisatı temizliği işleminde genellikle klor ya da klor dioksit kullanılmalıdır.

Bakır boru hatlarında durum farklıdır. Plastik su tesisatı temizliği %90’ a varan başarı göstermektedir. Plastik boru hatları niteliği gereği korozyona uğramaz veya paslanma yapmaz. Bu sebeple plastik su tesisatı temizliği hizmeti, çok daha iyi sonuçlar verebilmektedir.

Tekdez Kurumsal firmamızdan, profesyonel metotlarla su tesisatı temizlik hizmeti talep edebilirsiniz.

Plastik su tesisatı temizliği hizmetinde hidrojen peroksit veya güçlendirilmiş hidrojen peroksit gurupları kullanılmaktadır. Plastik su tesisat hatlarında biriken çamur, tortu, balçık ve kirlenme su tesisatı temizleme hizmeti sonrası bertaraf edilmektedir.

Su tesisatı temizliği ihmal edildiğinde, tesisat tıkanabilir ya da sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilmektedir.

Su tesisatı temizliği hizmeti su deposundan hidrofor vasıtasıyla uygulanmaktadır. Su deposu temizliği sonrası depoya Sağlık Bakanlığı onaylı dezenfektan ürünler ilave edilir. Dezenfektan haline getirilen su,  hidroforlar vasıtasıyla tüm su tesisatına basılır ve çeşmelerden tahliye edilir.

Su tesisatı temizliği tek başına yapıla bilen bir uygulama değildir. Su tesisatı temizliği yapılabilmesi için mutlaka mevcut bir su deponuzun ve hidrofor sisteminizin olması gerekmektedir.

Su tesisatı temizliği tek başına yapıla bilen bir uygulama değildir. Su tesisatı temizliği yapılabilmesi için mutlaka mevcut bir su deponuzun ve hidrofor sisteminizin olması gerekmektedir.

Çelik borularla su tesisatı; Galvaniz boruların döşenmesiyle yapılır. Borular birbirleri arasında diş açılarak birleştirilir. Korozyona müsait boru hatlarıdır. Zamanla paslanır ve galvaniz özelliğini kaybeder. Taşıdığı temiz suda kirlenmelere sebebiyet verebilir. Düzenli olarak galvaniz su tesisatı temizliği hizmeti yaptırılmalıdır.

Bakır borularla su tesisatı; Bakır borular, galvaniz boru hatlarına göre daha hafif ve montajı kolaydır. Büyük çaplı tesisler yerine daha çok küçük ölçekli tesisatlar çekilir. Bunun sebebi bakır boruların, galvaniz borulara göre daha dayanıklı fakat bir o kadar da pahalı olmasındandır. Korozyona karşı galvaniz depolara göre daha dayanıklı olsa da, sonuçta metal alaşımdır. İleri dönemlerde korozyona uğrar ve özelliğini kaybeder. Niteliğini kaybeden bakır borular, temiz suyu steril olarak aktaramaz. Düzenli olarak bakır su tesisatı temizliği hizmeti yaptırılmalıdır.

Plastik borularla su tesisatı; Döşemesi yapılan plastik borular polipropilen esaslı, termosetting özelliği taşır. Termoset plastikler ısıtıldıktan sonra sertleşir ve özelliğini korurlar. Bu sebeple ısı kaynağı ile birleştirilerek kurulurlar. Plastik su tesisatlarında, galvaniz yada bakır hatlarda olduğu gibi korozyon oluşmaz. Korozyon oluşmamasının sebebi metal alaşım yani bileşik olmamasıdır. Buna karşılık plastik su tesisatları çamuru, balçığı tutar iyi iletim göstermez. Bakteri ve mikroorganizma oluşumuna açık depolardır. Periyodik olarak temizliği yapılmayan plastik su tesisatları kısa sürede tıkanabilir veya bakteri üremesi gerçekleştirebilir. Düzenli olarak plastik su tesisatı temizliği hizmeti yaptırılmalıdır.

 

Su tesisatı temizliğinin elzem olduğu durumlar

  1. Temiz su tesisatı detaylı temizliği6 ayı geçirildiyse,
  2. Temiz su tesisatlarında bakım, onarım yapıldıysa,
  3. Çeşme suyundan koku geliyorsa,
  4. Çeşme suyu kullanımların yosunlanma fark edildiyse,
  5. Çeşmeden gelen su paslı akıyorsa,
  6. İçilen ya da tüketilen sudan zehirlenme ya da alerjik reaksiyonlar olursa,
  7. 6 aylık su deposu temizliği ile birlikte ilerletilmediyse, su tesisatı temizliği hizmetiniz ivedi olarak uygulanmalıdır.

Su tesisatı temizliğiyle, tesisat hattındaki bakteri, mikrop ve mikroorganizmalar öldürülür. Su, tüketim hanenize sağlık açısından risk teşkil etmeyecek şekilde ulaşır.

Su tesisatı temizliği nasıl yapılır, su tesisat boruları nasıl temizlenir?

Su deposu temizliğine başlamadan önce tek kullanımlık hijyen kıyafeti, elektrik iletkenliği olmayan plastik çizme ve eldiven giyilir,

Su deposunun içi projektörlerle aydınlatılır ve gerekli teçhizat kurulur. Kaçak akım röleli uzatma prizleri çekilerek tüm iş güvenliği önlemleri eksiksiz alınır,

Su deposunda oksijen miktarının yeterli seviyede olmaması ihtimaline karşı salyangoz havalandırma sistemleri kurulur ve depodaki oksijen miktarı artırılır,

Su deposu dibindeki kirli su, dalgıç pompalarla tahliye edilir. Bu işlemde yere 0.1 mm. çekiş kapasitesine sahip pompalar kullanılır. Bu pompaların kullanım amacı temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri sonrası depo zemininde hiçbir kimyasal atık ya da su kalmamasıdır.

Su deposunun zemin ve yanal duvarlarındaki kirlerin, zeminde oluşan balçığın çözünmesi için kir sökücü maddeler kullanılır.

Su deposunun iç yüzeyi komple fırçalanır. Fırçalama esnasında fayans depolarda derz aralarını boşaltmamak için yumuşak, diğer tüm depolarda sert ve etli fırça kullanılmalıdır,

150 Bar basınçlı su kompresörleriyle depo içi komple yıkanır. Su jet kullanımlarında ya da 150 bar basınçlı su kompresörleri kullanımında özellikle fayans depolarda derzleri boşaltmamak için dikkat edilir. Bu sebeple su tabancası fayans depolara 1.5 metre uzaklıktan kullanılmasında fayda bulunur,

Yıkama işlemi sonrası zeminde biriken kirlilik “çamur, balçık, kum, çakıl ve kirli su” dalgıç pompalar vasıtasıyla depo dışarısına tahliye edilir.

Son temizlik faaliyetleri gerçekleştirildikten sonra durulama yapılır,

Su deposu temizliği ve dezenfektesi gerçekleştirildikten sonra depo içine suyla karıştırılarak homojenleştirilen dezenfektan ürün tatbik edilir. Bu ürünün Sağlık Bakanlığı onaylı olması ya da biyosidal gurup altında değerlendirilmeyen ozon olması gerekmektedir,

Su deposuna hidrofor seviyesinin biraz üzerinde su alımı gerçekleştirilir

Depodaki dezenfektanlı homojen karışım hidrofor vasıtasıyla tüm su tesisatı hattına basınçlı pompalanır,

Pompalama işleminden önce suyun dışarı akışını sağlayacak çeşme veya vana benzeri tesisat ürünleri kapalı konuma getirilmelidir,

Su tesisatına basınçla basılan dezenfektanın, kapalı hatta işlem görmesi için ortalama 20 dakika beklenilir,

Bekleme süresinden sonra su tesisat hatlarına bağlı tüm çıkış noktaları yani çeşmeler, ortalama 5 dakika akıtılır. Bu işlemde çeşmelerden yoğun kahverengi renkte ve kirli su gelecektir. Suyun rengi berraklaşana kadar akıtma devam etmelidir,

Su tesisatı temizliği hizmeti tamamlandıktan sonra depodaki dezenfektan ürün dışarı tahliye edilir ve deponun son bir kez durulama işlemi gerçekleştirilerek hizmet sonlandırılır.

Su tesisatı temizliği hizmeti zor profesyonellik gerektiren bir konudur. Su borusu temizleme ne kadar sürer ya da su tesisatı temizlik hizmeti ne kadar sürer gibi sorular, maalesef ki bu hizmette belirleyici değildir.Su tesisat hattının uzunluğu, su deposunun tonajı, hidroforun emiş seviyesi gibi etken maddeler sebebiyle su tesisatı temizliğinin net süresi belli değildir.Ortalama 5 katlı bir binanın 30 m³’lük su deposundan tesisat temizliği süresi 1-1,5 saat, su deposu temizliği süresi 1 saat, toplam 2.5 saat aralığın da sürebilir.Burada asıl olan detaylı dezenfeksiyonun yapılması ve tesisat hattıyla su deposunda herhangi bir kimyasal ürünün kalmamasıdır.Paslı su boruları nasıl temizlenir veya borudaki kireç nasıl temizlenir benzeri soruların cevabı, su tesisatı temizliği hizmetinde pozitiftir. Su tesisatı temizliği hizmetinde paslı borular ve tesisat hattındaki kireçte izole olmaktadır.Tıkalı temiz su tesisatı nasıl açılır sorusunun cevabı, tesisatı tıkayan maddeyle alakalıdır. Örneğin su tesisat borularına fare gibi canlılar ya da kumaş gibi tam tıkayacak ürünler sıkıştıysa burada kullanılacak dezenfektan ürünün niteliğini değiştirmek gerekebilir. Kullanılacak dezenfektanın tahrip edici gücünün artırılması, bakır ve galvaniz su tesisatlarında olanaksızdır. Bu ancak plastik su tesisat hatlarında uygulanabilir.Yosun tutmuş su tesisatı nasıl temizlenir sorusunun direk cevabı da, genel tesisat hatlarının temizlik ve dezenfeksiyonudur. Yosun, bakteri ve mikroorganizma üremesiyle gerçekleşir. İnsan sağlığını tehdit edebilen sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Su tesisatı yosun temizliği ile sağlıklı su tüketim veya kullanımına kavuşulur.Su tesisatı temizliği hizmeti işinde uzman, kalifikasyonu eksiksiz, yetki ve kalite sertifikalarıyla kurumsallaşmış profesyonellerce yapılmalıdır.Tekdez Kurumsal olarak, Türkiye genelinde Su tesisatı temizliği ve su tesisatı dezenfektesi hizmetini uzman personellerimizle profesyonel olarak vermekteyiz.Su tesisatı temizliği zor ve uzun sürecek bir işlemler bütünüdür. Bu sebeple gerekirse su tesisatı temizleme hizmetinizden önce detaylı keşif talep edebilirsiniz.Su tesisatı temizliği yapan firmalar içerisinde Tekdez Kurumsal sektörünün öncü ve lider firmasıdır.Tekdez Kurumsal firmamızdan, su tesisatı temizliği ve sanitasyonu talebinde bulunabilir ya da uzman temsilcinizden konuyla ilgili detaylı bilgi talep edebilirsiniz.