Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Su Deposuna Fare Nasıl Girer?

Su Deposuna Fare Nasıl Girer?

Su Deposuna Fare Nasıl Girer?

Su depoları nitelik ve görevleri gereği her zaman temiz olmalıdır. Su depolarının temiz olması için bazı gereklilikler bulunur. Bunlar genel olarak doğru mimari yapıda depo kurulumu, düzenli su deposu temizliğinin yapılması, depo kapağının hava alacak şekilde yapılandırılması, su deposu üstünün mutlaka kapalı ve izole edilmiş olmasıdır.
Bu gerekliliklerinin hepsi standart uygulanmalı ve titizlikle kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu su deposu gerekliliklerinin biri ya da birkaçının yapılmaması durumunda, tüketici ve kullanıcı ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilir.
Örneğin olarak su depolarına düşüp çıkamayan haşereleri alalım.

Su deposuna fare nasıl girer?

Su depolarına fare ve diğer haşereler düşebilmekte ve depodan çıkamadıkları için hem fiziksel, hem de biyolojik kirliliğe sebebiyet verebilmektedirler.
Su deposuna düşüp ölen ve leş haline gelen farelerin oluşturdukları biyolojik kirlilik, tüketicinin sağlık problemleri yaşamasına sebebiyet verir. Bu sağlık sorunları ciddi boyutta olabilir hatta ölümle sonuçlanabilmektedir.
Su deposuna düşen farelerden kaynaklı hastalıkları genel olarak; hantavirüs, hıyarcıklı veba ve leptospiroz olarak sayabiliriz. Bu hastalıklar çok ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilmektedirler.
Belirtilen nedenlerden sebep su deposu temizlik ve dezenfeksiyonu asla ihmal edilmemelidir. İhmalin sonucunda karşılaşılacak sağlık riskleri unutulmamalı ve kontrol buna göre yapılmalıdır.
Su deposuna fare nasıl girer?


Su depolarına farelerin ya da diğer haşerelerin girebileceği yerler belirlidir. Bir su deposuna fare yada haşere teması olduysa muhakkak mimari kurulumda hata var yada kapağı belirlenen kalitede kurulmamış demektir.
Bazı su depolarının tavan kısımları genellikle açık bırakılmaktadır. Genellikle bodrum katlara konumlandırılan su depolarının tavanlarının açık olması ve bu aralıklardan farelerin girebileceği düşünülememektedir. Bu kurulum tamamen mimari bir hatayı destekler.
Bu nitelikte kurulan su depolarının derhal tavanları kapatılmalı, depoya giriş ve havalandırma için sadece bir pencere sistemi dahil edilmelidir.


Bu pencerede doğru konumlandırılmadığında farelerin girebileceği bir kapak haline gelebilir. Bu sebeple kesinlikle kapak araları boş bırakılmamalı, gerekirse kurulum sonrası aralıkların tam kapatılması için silikon sıkılmalıdır.
Havalandırma kapağı, adından da anlaşılacağı gibi depo için hava almasını sağlayan pencerelerdir. Havalandırma kapaklarının açık bırakılması, fare girmesine sebebiyet verebilir. Bu sebeple kapakların pvc den yapılması ve arkasına da sineklik benzeri tül monte edilmesi gerekmektedir.
Kısacası su depolarının dış etkenlere maruz kalmaması için zemin, tavan ve taban aralıkları olmaması şarttır.

Su deposuna fare girdiğini tespit ettiğimiz de, ne yapmalıyız?


Böyle bir durumla karşılaşılınca ilk yapılması gereken, depodaki suyu emen ve sisteme dağıtım yapan hidroforun elektrik bağlantısının kesilmesidir. Sonrasında depoya şebekeden su dolum vanası ve depoyla hidrofor arasındaki emiş vanası kapatılmalıdır. Yani depodaki suyun atıl kalması sağlanmalı ve sisteme dağıtımı yapılmamalıdır.
Bu işlemlerden sonra uzman bir temizlik ve dezenfeksiyon firmasından destek alınmalıdır. Hizmet verecek firma il olarak depodaki suyu yere 0.1 mm çeken yani hiç su kalmayacak şekilde tahliye etmelidir. Su tahliyesi yapılan deponun içerisine giriş sağlanıp, fiziksel ve biyolojik kirliliğe sebebiyet veren haşere ölüsü depodan dışarı çıkarılır.
Sonrasında su deposu Sağlık Bakanlığının belirlediği biyosidal ürünlerle dezenfekte edilip yıkanmalıdır. Biyosidal dezenfekte dışında bu uygulamada ozonda rahatlıkla kullanılabilir.
Su deposu temizlik ve dezenfeksiyonu, depodaki fiziksel kirliliği %100 çözer fakat biyolojik kirlenmeyi tam çözmez. Bu sorunun sonlandırılması içinde depodaki havanın emdirilip temizlenmesi gerekmektedir. Bu uygulama ozon nötralizatörleriyle mümkündür.


Ozon nötralizatörleri; depodaki havayı emer ve temizler. Bu uygulamanın sebebi havada üreyen patojen, mantar ve bakterilerin yok edilmesi içindir. Aksi taktirde biyolojik kirlilik sonlandırılamaz.
Su deposu temizlik, dezenfekte ve hava sanitasyonu ile düşen farenin sebep olduğu fiziksel ve biyolojik kirlilik sonlandırılır.


Su deposu temizliği yaptırmak için depoya fare girmesine yada hastalık yaşanmasına gerek bulunmaz. Su deposu temizliği Sağlık Bakanlığının yayınladığı genelgelerle zaten 6 ayda bir yaptırılması zorunlu bir hizmettir. Ayrıca su deposu temizlik ve dezenfeksiyon işlemini sadece genelgelere uymak için yaptırılması da doğru değildir.
Su sağlıktır ve sağlıklı depoda muhafaza edilmesi gerekir. Sağlığımızın da hiçbir genelge ya da parayla karşılığı olmadığı bilinmektedir.


Belirttiğimiz tüm uygulamalar detay ve profesyonellik isteyen hizmetler bütünüdür. Bu hizmeti verecek firmalarında akredite olması çok önemli bir husustur. Merdiven altı olarak tabir edilen firmalardan alınacak su deposu fare dezenfeksiyonu hizmeti, fayda yerine zarar getirecektir.
Tekdez Kurumsal; Sağlık Bakanlığı dahil tüm yetki ve kalite sertifikalarına sahip, sektörünün lider firmasıdır. Türkiye genelinde en geniş servis ağına sahip Tekdez Kurumsal, verdiği tüm hizmetlerde müşteri memnuniyeti ve toplum sağlığını ön planda tutmaktadır.


Tekdez Kurumsal müşteri temsilcinizi arayarak Su deposuna fare nasıl girer sorusuna detaylı cevap alabilir yada profesyonel temizlik ve dezenfeksiyon hizmeti talep edebilirsiniz.