Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Su Deposu Hesabı

Su Deposu Hesabı

Su Deposu Hesabı

Su depoları; konutlarımızda, iş yerlerimizde, konaklama alanlarında kesinti olduğu zamanlarda su ihtiyacımızı karşılamak için ya da daha sağlıklı su kullanımını sağlamak için kurulumu yapılan depolama alanlarıdır.
Su depoları kullanım amacı olarak yangın, şebeke, kuyu, içme suyu deposu olarak ayrışmaktadır. Kullanım amacı fark etmeden, sistem içerisindeki Su deposu hesabı mutlaka bilinmeli ve kayıt altına alınmalıdır.

Su deposu nitelikleri;

1: Beton su depoları

  • Pvc membran kaplanmış
  • Sürme yalıtım yapılmış
  • Kara sıva
  • Fayans kaplanmış


2: Plastik su depoları

  • Plastik
  • Fiber
  • Polietilen


3: Metal alaşım su depoları

  • Sac
  • Galvaniz
  • Çelik

Su deposunun hacim ve metrekare ölçümleri, depo kurulumlarında, olası yalıtım işlemlerinde, muhafaza edilecek suyun miktarının hesaplanması için önemli bir husustur. Hesaplamalarda temiz su deposu hesabı ya da yangın su deposu hesabı olarak ayırt etmek doğru değildir. Su deposu hesabı tekdir ve m² – m³ ölçümlerinin yapılması için uygulanır.
Su deposu hesabı sadece hacim veya alan belirlemek için gerekmez. Su deposu temizliği hizmetinde uzman temsilcinize su deposunun m³’nü, su deposu izolasyonu işleminde ise m²’sini net bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir.

SU DEPOSU HESABI NASIL YAPILIR?

Su deposunun tonajı yani m³’nün hesaplanması;

Su deposunun tonajının hesaplanması için deponun en, boy ve yüksekliğinin ölçülmesi gerekmektedir. Bu ölçümler ışığında su deposunun eni, boyu ve yüksekliği birbirleriyle çarpılarak deponun net tonajı hesaplanır. Su deposu tonaj hesaplama formülü en x boy x h= m³
Örnekle açıklamak gerekirse ölçüldüğünde eni 5 metre, boyu 3 metre, yüksekliği 2 metre olan bir su deposunun tonajı 5 x 3 x 2 = 30 m³’dür yani bu depo 30 Ton su saklama alanına sahiptir.
Başka bir örnek vermek gerekirse ölçüldüğünde eni 1,57 metre, boyu 4 metre, yüksekliği 1,5 metre olan bir su deposunun 1,57 x 4 x 1,50 = 9.42 m³’dür yani bu depo ortalama 10 Ton su saklama alanına sahiptir.
Su deposunun m²’sinin hesaplanması;
Su deposu m²’si hesaplanırken ihtiyaca göre tavan hariç ve tavan dahil m² hesaplamalarının yapılması gerekli olabilir. Haliyle tavan dahil m² ile tavan hariç m² sonuçları bir olmadığı gibi, formülerlide farklıdır.

Su deposunun tavan hariç m²’sinin hesaplanması


Su deposu tavan hariç m² formülü: En x Boy + 2 x (en x h) + 2 x (boy x h)= Tavan hariç m² sonuç.
Örnek vermek gerekirse eni 3 metre, boyu 4 metre, yüksekliği 5 metre olan bir su deposunun tavan hariç (m²)’si şu şekilde hesaplanır.
En x Boy—- “3m x 4m=12m“
2 x (en x yükseklik) “2m x 3m x 5m=30m“
2 x (boy x yükseklik) ‘’2m x 4m x 5m=40m ‘’
Tavan hariç m²= 12m + 30m + 40m = 82m²

Su deposunun tavan dahil m²’sinin hesaplanması


Su deposu tavan dahil m² formülü: 2 x (en x boy) + 2 x (en x h) + 2 x (boy x yükseklik)= Tavan dahil m² sonuç.
Örnek vermek gerekirse en 3 metre, boy 4 metre, yüksekliği 5 metre olan bir su deposunun tavan dahil (m²)’si şu şekilde hesaplanır.
2 x (en x boy)—- “2m x3m x 4m=24m“
2x(en x yükseklik)—-“2m x 3m x 5m=30m“
2x(boy x yükseklik)—-2m x 4m x 5m=40m ,
Tavan dahil m² = 24 + 30 + 40 = 94 m²
Silindir yapıdaki su depolarının temizlik ve izolasyonu içinde m² ve m³ hesaplarının bilinmesi gerekir. Silindir su deposunun tonajı ve metrekaresi hesaplama, yukarıdaki belirttiğimiz formüllerin haricinde yapılmaktadır. Silindir su deposu hesaplamalarında deponun yarıçapı ve yüksekliği ölçülmelidir. Ayrıca bu hesaplamalarda π=? Sayısına da ihtiyaç duyulacaktır. π=3,14 olarak hesaplanmaktadır.

Silindir su deposu m² hesaplaması


Silindir su deposu m² hesaplama formülü: 2πr² + 2πrh
Örnek vermek gerekirse yarıçapı 2 metre, yüksekliği 10 metre olan bir silindir su deposunun (m²)’si şu şekilde hesaplanır.
2πr² + 2πrh= 2 . 3,14 . 2² + 2 . 3,14 . 2 . 10
= 25,12 + 125,6 = 150,72 m²’dir.

Silindir su deposu m³ hesaplaması


Silindir su deposu m³ hesaplama formülü: πr²h
Aynı örnek hesaplamalarından ilerlersek 2 metre, yüksekliği 10 metre olan bir silindir su deposunun (m³)’ü şu şekilde hesaplanır.
πr²h= 3,14 . 2² . 10= 125,6 m³’dür.

Belirttiğimiz gibi su depolarının izolasyon işlemlerinde, kurulum esnasında, depoların temizlik işlemlerinde, su deposu yangın besleme ölçümlerinin yapılışında, ihtiyaca en uygun depo hacimlerinin belirlenmesinde m² ve m³ yani su deposu hesaplamaları çok önemlidir.
Belirttiğimiz konular hakkında su deposu hesabı için zorlanırsanız, Tekdez Kurumsal müşteri temsilcinizden detaylı bilgi alabilir ya da ölçümlerini yaptığınız su deposunun hacim ve m² hesapları konusunda destek talep edebilirsiniz.
Su deposu hesabı netleştirmek, su deposu temizliği, su deposu yalıtım ve izolasyon talepleriniz için lütfen temsilcinizle iletişim sağlayınız.