Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Su Deposu Güvercin Temizliği

Su Deposu Güvercin Temizliği

Su Deposu Güvercin Temizliği

Su depolarının güvercin temizliği asla ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Su depoları temizliği, Sağlık Bakanlığının 2007-67 genelgesiyle 6 ayda bir ve düzenli yaptırılması zorunlu bir hizmettir.
Su deposu temizliği zorunluluğun dışında, spesifik işlemler sınıfına girmektedir. Bu denli önemli bir hizmetin ihmal edilmesi, çeşitli sağlık problemlerine sebebiyet verebilmektedir.
Sağlık problemlerinin sebebiyet verdiği bakterilerin başında ekoli, enterekok ve koliform gelmektedir. Bu bakteriler depoda bekleyen sudan ve şebekeden gelen çamur gibi fiziksel olarak ürese de, bazı durumlarda depoya girip çıkamayan hayvan leşleriyle de oluşabilmektedir.
Bunları genel olarak kesi, köpek, fare, güvercin, örümcek, hamam böceği olarak nitelendirebiliriz.
Su kaynaklı oluşan biyolojik kirlilikle, depo da leş haline gelen güvencin sonrası oluşan biyolojik kirlilik arasında bir fark bulunmaz. Üreyen ve hastalık yapıcı bakteriler aynıdır.
Su deposuna düşüp çıkamayan ve depoda içerisinde biyolojik kirlenmeye sebebiyet veren güvercin sorunlarında, Su deposu güvercin temizliği ve dezenfektesi yapılmalıdır.
Su depolarına düşüp çıkamadıkları için ölen ve mevcut suyu kirleten güvercinlerin bulaştırabilecekleri biz dizi hastalık bulunmaktadır. Bunların başında ircovirüs ve ekoli gelmektedir.
Ekoli çok ciddi ve dikkat edilmesi gereken bir bakteri çeşididir. Genellikle dışkıda bulunur ve güvercinle birlikte geldiğinde su deposuna bulaşabilir. Depo içerisinde ölen güvercinin çürüme aşamasında yaydığı toksik etkide, su deposunda biyolojik kirlenmeye sebebiyet verir.
Bir su deposuna güvercin girip girmediğini çoğu zaman anlayamayız. Farkına vardığımız aşama ise hastalanmadır. İshal, yüksek ateş, bağırsak enfeksiyonları, deride dökülmeler su deposunun biyolojik olarak kirlendiğine bir işarettir.
Bu durumda ilk yapılması gereken husus su deposunun çıkış vanalarının kapatılıp, mevcut suyun dağılımını engellemektir. Daha sonra vakit kaybetmeden tıbbi destek alınmalıdır.

Su deposu güvercin temizliği nasıl yapılır?


Su deposuna giren ve çıkamadıkları için ölen güvercinler, mevcut depoda fiziksel ve biyolojik kirlenmeye sebebiyet verir. Bu aşamada asla depodaki suyu tüketmek için sisteme basılmamalıdır.
Bu kirli su profesyonel ekipler vasıtasıyla depo dışarısına tahliye edilir. Tahliyesi gerçekleşen depo, Sağlık Bakanlığının izin verdiği temizlik metotlarıyla ve dezenfektanlarla dezenfekte edilir.
Su deposu güvencin temizliğinde, aynı fare ve diğer haşerelerde olduğu gibi temizlik dezenfekte işlemi yetersiz kalacaktır. Mutlaka depodaki hava emdirilmeli ve sanite edilmelidir.
Bu işlem ozon nötralizatörleriyle uygulanır. Su deposu temizlik ve dezenfeksiyon işlemi tamamlandıktan sonra depoya kurulan ozon nötralizatörleri çalıştırılır. Çalıştırılan nötralizatörler depodaki havayı emer ve sanite eder. Bu aşamada depo havasındaki mantar, spor ve diğer patojen gurupları da izole edilmiş olur.
Su deposu güvercin temizliği ve dezenfekte ekibinin profesyonel, gerekli eğitimi alması çok önemlidir. Yanlış yapılacak bir uygulama ya da işlemler, sonucun olumsuz tamamlanmasına sebebiyet verebilmektedir.
Su deposuna giriş sağlayacak ve ekipman desteği sağlayacak personellerin özel kıyafetler girmesi şarttır. Bu kıyafetler giyilmeden depo içerisine giriş sağlanır ya da depodan çıkacak ekipmanlara fiziki temas yapılır ise hastalık bulaşma riski bulunur.
Özel temizlik kıyafetlerini genel olarak; tek kullanımlık hijyen elbisesi, 3m gaz maskesi, elektrik geçirmeyen eldiven, kasık çizme olarak değerlendirebiliriz.
Güvercin ya da diğer haşerelere maruz kalmış yani biyolojik olarak kirlenmiş bir su deposuna giriş sağlanmadan önce mutlaka depodaki oksijen miktarı yükseltilmelidir. Bu işlem depo dışarısına kurulacak bir salyangoz motor vasıtasıyla uygulanır. Salyangoz havalandırma tertibatı kurulduktan sonra depo içerisi en az 5 dakika havalandırılmalıdır. Bu havalandırma uygulamasının süresi, su deposunun tonajına yani büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir.
Su deposu güvercin temizliğinde kullanılan temizlik metotlarıyla, standart su deposu temizliği arasında bir fark bulunmaz.
Aynı ekipman ve edevatlarla temizlik işlemi, profesyonel olarak tamamlanmalıdır.
Su deposu temizliği ve su deposu dezenfeksiyonu mutlaka akreditasyonu bulunan, gerekli kalite sertifikalarına sahip kuruluşlarca yapılmalıdır. Bu hizmeti verecek kuruluşların Sağlık Bakanlığı izin belgeleri, İSO denetim sertifikaları, GSM ruhsatları, marka tescilleri, iş güvenliği sözleşmeleri, iş yeri hekim sözleşmeleri tam ve eksiksiz olmalıdır.
Su deposu güvercin temizliği yapacak personellerinde birçok belge ve sertifikasyonu bulunmaz gerekir. Bunları genel olarak; İsg belgesi, sağlık raporu, mesleki eğitim belgesi, hijyen belgesi, yüksekte çalışabilir sertifikası olarak sınıflandırabiliriz.
Tekdez Kurumsal olarak Türkiye’nin 81 ili ve tüm merkezlerinde su deposu dezenfeksiyonu hizmeti vermekteyiz. Sizlerde Tekdez Kurumsal ayrıcalıklı hizmetlerinde yararlanmak ya da Su deposu güvencin temizliği ile ilgili bilgi almak için firmamızla iletişim sağlayabilirsiniz.