Su Deposu Fare Temizliği
Su depolarının kullanım amacı fark etmeksizin sürekli temiz ve steril olması gereklidir. İçme suyu deposu yada tüketim suyu deposu olarak ayırmak doğru değildir. Bu ayrım sadece depoların temizlik zamanlarını değiştiren bir etkendir.
Örneğin içme suyu depolama alanları 3 ayda bir temizlenip dezenfekte edilirken, şebeke suyu yani tüketim amaçlı kullanılan su depoları 6 ayda bir temizlenip dezenfekte edilmektedir.
Su depoları genel olarak fiziksel ve biyolojik kirliliğe açık alanlardır. Şebeke suyunun getirdiği balçık ve çamurun oluşturduğu kirlilik dışında biyolojik kirlenmede sıkça karşılaşılmaktadır.
Su deposu biyolojik kirliliğin ana etkeni temizlenip dezenfekte yapılmayan su depoları ve mimari kurulumda hata yapılan su depolarıdır. Sirküle olmayan su, yosunlaşmış su, çamurlanmış sudaki biyolojik kirlilik genellikle koliform bakterisinin üremesine sebebiyle meydana gelir.
Su deposu düşen ve çıkamadan ölen fare, kedi, güvercin gibi canlıların oluşturduğu bakteri ise çoğunlukla ekoli ve enterekok olmaktadır.
Su deposu fare temizliği ismi altında özel olarak uygulanması gereken bir temizlik metodu bulunmaz. Bunun yanında özel olarak uygulanması gereken bir dezenfeksiyon sistemi mevcuttur.
Bir su deposuna fare düşmüş ise, o depodaki suyun derhal sisteme basılmadan depo dışarısına atılması gerekmektedir. Su deposunun temizlik ve dezenfeksiyon süreçleri sonraki işlemler bütünüdür.
Bilmeden tesisata basılan bu kirli su çok ciddi hastalıklara sebebiyet verebilmektedir. Bu durumda su deposunun ve su tesisat hattının birlikte dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
Su deposuna düşen farenin bulaştırdığı hastalıklar nelerdir?
1: Hantavirüs; Bu virüs farelerden bulaşmaktadır. Virüsü taşıyan farelere bu virüs herhangi bir zarar vermemektedir. Buna karşın insanlara bulaşımında çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Yorgunluk, yoğun kas ağrısı ve yüksek ateş başlıca belirtileridir. %5 ihtimalle de olsa, ölümle sonuçlanabilen durumlar oluşturabilmektedir.
2: Hıyarcıklı veba; Çok tehlikeli bir hastalıktır. Su deposuna düşen ve çıkamayan fareler, taşıdıkları pireleri de muhafaza edilen suya bulaştırır. Bu mikrobun bulaşması sonrası titreme, deride lekeler, halsizlik, kan tükürme, burun kanaması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla maruz kalabildiğinizi düşünüyorsanız, acil tıbbi destek talep etmelisiniz.
3: Leptospiroz; Fare bulaşımı olan su depolarında nüksetmesi kuvvetle muhtemel hastalık leptospirozdur. Böbrek yetmezliğine ve akciğerde ani kanamalara sebebiyet verir. Ölümcül bir hastalıktır. Kas ağrısı, baş ağrısı, menenjit gibi belirtileri bulunmaktadır.
Su deposuna düşen ve çıkamayarak ölen fare, kısa sürede muhafaza edilen suyu biyolojik olarak kirletir. Bu süreçten sonra acil olarak yapılması gereken; su deposu temizliği, su deposu dezenfektesi ve su deposu sanitasyonu uygulamalarıdır.
Sadece su deposu temizliği ve su deposu dezenfektesi, farenin getirdiği biyolojik kirliliği çözemeyebilir. Bu sebeple sanitasyonda gereklidir. Sanitasyon daha detaylı bir dezenfekte işlemidir.
Su deposu fare temizliğinden sonra mutlaka sanitasyonda yapılmalıdır. Sanite hizmeti ozonizasyon sistemiyle uygulanır. Bu uygulamada depodaki kirli hava emdirilerek temizlenir ve ozona çevrilir. İşlemler sonunda su deposunda fareye dair herhangi bir fiziksel ya da biyolojik kirlilik kalmaz.
Su depolarına farenin girip girmediğini kontrol etmeden anlayamazsınız. Kontrol edilse bile bazen bu durum ta ki hastalık baş gösterene kadar belirlenemeyebilir. Bunun sebebi suda farenin erimesinden kaynaklıdır.
Fare depodaki suya düştüğü fiziksel formda kalmaz. Gün geçtikçe erir ve sabunsu bir kıvam alır. Bu kirlilik de depodaki her litreye bulaşır ve biyolojik kirlenme oluşturur. Bu sebeple su depoların düzenli temizlik ve dezenfeksiyonu asla ihmal edilmemelidir.
Su depolarına fare ya da haşereler genellikle çatlak ve yarıklardan girebilmektedir. Bunun dışında depo havalandırma kapaklarının olmaması ya da açık unutulması durumlarında da, mevcut depoya haşereler düşüp kirlilik oluşturabilir.
Tekdez Kurumsal; Türkiye’nim 81 ilinde profesyonel ekipleriyle su deposu temizliği ve detaylı dezenfektesi hizmetlerini vermektedir. Tekdez Kurumsal firmamız, Sağlık Bakanlığı dahil tüm yetki ve kalite belgelerine sahiptir.
İSO denetim sertifikasına sahip Tekdez Kurumsal firmamızın verdiği tüm hizmetler, marka tescilleriyle güvence altındadır.
Firma personellerimizin mesleki eğitim belgeleri, sağlık rapor ve iş güvenliği sertifikaları eksiksizdir. Firmamızdan çözüm odaklı ve profesyonel metotlarla sunulan temizlik dezenfeksiyon hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Türkiye’nin 81 ilinde Su deposu fare temizliği hizmetlerini firmamızdan talep edebilirsiniz. Su deposu fare temizliği nasıl yapılır hakkında daha detaylı bilgi almak için, müşteri temsilcinizi arayabilir yada talep geçebilirsiniz.