Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Paslı Su İle Banyo

Paslı Su İle Banyo

Paslı Su İle Banyo

Kişisel temizliğimizi yaptığımız, gıda ürünlerini yıkadığımız, genel temizliği yaptığımız, bahçe sulamada kullandığımız, kısaca hayatımızın her anında ihtiyaç durduğumuz su, kullanım alanımıza gelene kadar kat ettiği yolda maalesef ki fiziksel ve biyolojik olarak kirlenebilmektedir.

Bu kirlenme bakteri olarak da olabilir, çamur, balçık ve pas gibi fiziksel kirlilikte olabilmektedir. Bu sonuçla çamurlu gelen suyla meyve sebze yıkayabilir ya da Paslı su ile banyo yapabiliriz.

TÜKETİM ALANIMIZA GELEN SU DAĞITIM ALTYAPISI, NASIL ÇALIŞIR?

Su ihale hatları; baraj gibi su üretim kaynaklarından gelen suyu, kullanım mahallimize kadar taşıyan su boru hatlarıdır. Barajlarda arıtılıp temizlenen su, su ihale hatları vasıtasıyla hanemizdeki depolara kadar ulaşır. Buradan da hidrofor vasıtasıyla önce tesisat hattımıza, oradan da tüketim alanımıza ulaşır.

Kullanım alanımıza kadar bir hayli yol kat eden suyun kirlenmemesi neredeyse imkansız gibidir.

SUYOLU KİRLİLİĞİ NEREDE VE NASIL OLUŞUR?

  1. Barajlardan basılan su, ihale hatlarından geçerek tüketim alanımıza ulaşır. Tüketim alanımıza gelene kadar kat ettiği yolda toplanan bütün çamur, balçık ve kumu da birlikte getirir. Su ihale hatları kirliliğinden dolayı,
  2. Konutumuza gelen su ilk olarak su depomuzda toplanır. Su deposu temizliği ve dezenfeksiyonu düzenli olarak yapılmadığında genel ve dağıtılan her damla suda fiziksel ve biyolojik kirlilik kaçınılmaz sondur. Su depoları kirliliğinden dolayı,
  3. Su depolarından hidrofor vasıtasıyla basınçlı olarak basınçlı olarak gönderilen su, su tesisat hatlarımızdan geçerek kullanım ve tüketim alanımıza ulaşır. Senelik temizlik ve dezenfeksiyonu ihmal edilmiş su tesisatlarından maalesef ki suyun steril olarak dağıtılması mümkün değildir. Su tesisat boruları kirliliğinden dolayı tüketim alanımıza gelen su kirlenebilmektedir.

Çamurlu suyla meyve sebze yıkamamak, mikroplu suyla çay demlememek ya da Paslı su ile ban yapmamak için su deposu temizliği ve su tesisat temizliği hizmeti ihmal edilmemelidir.

Kişisel temizlik alanımız olan banyolardan suyun paslı gelmesinin belirli sebepleri bulunmaktadır. Bunların başında su deposu kirliliği gelir.

Su depoları metal alaşım yani çelik, galvaniz ya da sacdan imal edilmiş olabilir. Bu metal alaşım depolar suyla temasında korozyona uğrayabilmektedir. Korozyona uğrayan su deposu kısa sürede paslanır. Depo içerisinde oluşan pas tabakaları, muhafaza edilen suyla birleşip tüketim alanımıza geliyor olabilir.

Bu sebeple su deposu temizliği ve dezenfeksiyonu ihmal edilmemelidir. Su deposu temizliği sonrası tespit edilen bir paslanma varsa derhal izolasyon yapılması hususunda konut sakinlerine bilgi verilmelidir.

Beton su depolarında paslanma olmaz. Bunun dışında çamur ve balçık fiziksel kirliliğe uğrayan depolarda o kadar yoğun olur ki, musluklarımızdan akan suyun rengi kahverengiye yani pas rengine çalar. Burada dikkat edilmesi gereken konu gelen suyun paslımı yoksa çamurlumu olduğunun iyi gözlemlenmesidir.

Paslı su; küçük pas parçacıklarıyla tüketim alanımıza gelir ve rengi koyu kahverengidir. Çamurlu su; kum taneleriyle tüketim alanımıza gelir ve rengi daha açık kahve tonlarındadır.

Tüketim alanımıza paslı su gelmesinin diğer önemli sebeplerinden biride tesisat hattının bakır ya da galvaniz olmasından kaynaklıdır. Bu mekanik sistemde kurulum yapılan su boruları zamanla korozyona uğrar ve paslanır. Su deposundan dağıtıma çıkan su, bu paslı hatlardan geçerek tüketim alanımıza ulaşır. Beraberinde getirdiği pas partikülleri ve koku probleminin giderilmesi için mutlaka galvaniz ya da bakır boru hatlarının plastikle değiştirilmesi gerekmektedir.

Herhangi bir tesisat temizliği, galvaniz hatlarındaki pasın yok edilmesini gerçekleştirememektedir. Bunun sebebi kullanılacak kimyasalın, istenilen seviyede tesisat hattına vurulamamasından kaynaklıdır. Kimyasal oranı artırıldığında zaten paslanmış tesisat hattı daha da yıpranıp delinme tehlikesi bulunmaktadır.

Geçici çözüm olarak su deposu temizliği sonrası çok az miktarda klor dioksit tesisat hattına basılabilir. Bu uygulama pasın %100 giderilmesini sağlamaz fakat kontamine olmamış pası arındırır.

Sağlıklı suyu tüketim alanımıza taşımak ve Paslı su ile banyo yapmamak gibi doğru fikirlerin yapılabilmesi için mutlaka metal alaşım su borularının, plastikle yenilenmesi gerekmektedir.

Tekdez Kurumsal firmamız, kurulduğu günden beri su deposu temizliği ve su tesisatı temizliği hizmetlerinde değerli müşterilerine profesyonel çözümler sunmaktadır.

Su deposu temizliği ya da tesisat hattınızdaki pasın giderilmesi için müşteri temsilcinizden detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu bilgiler eşliğinde, onayınızla çözüm odaklı hizmet planlamanız yapılacaktır.