Okul Su Deposu Temizliği
Su depoları; şebekeden gelen suyun depolandığı ve tüketime sunulmak için bekletilen alanlardır. Asli görevi depolamak olan su depolarının temiz olması çok önemlidir.
Su depoları belirli sebep ve nedenlerle kirlenmektedir. Fiziksel kirlilik oluşan su depolarında muhakkak ki biyolojik kirlenmede mevcuttur. Bu kirlilik eğitim kurumu, sağlık kurumu yada herhangi bir depo fark etmeksizin her çeşit nitelikte depoda oluşabilir.
Buna örnek olarak okullardaki su depolarını örnek olarak verebiliriz. Okul su deposu temizliği yapılmadığında oluşan fiziksel ve biyolojik kirlilik, tüketici ve kullanıcıyı sağlık açısından risk altında bırakabilmektedir.
Okullarda su deposu temizliği yapılmadığında üreyen bakterileri ekoli, enterekok ve koliform olarak sıralayabiliriz. Bu bakteriler depodaki suyun kirlenmesi ve dağıtım hattına verilmesiyle sağlık riski oluşturmaktadır.
Okul su deposu temizliği hizmetinde firma olarak genellikle biyosidal ürün kullanılmamasını tercih etmekteyiz. Okul, sağlık merkezleri gibi spesifik alanlarda ozonizasyon dezenfekte sisteminin kullanılması daha doğrudur.
Ozonizasyon dezenfekte işleminde saf ve nötralize edilmiş ozon kullanılmaktadır. Ozon doğal dezenfektan grubuna dahil olduğu için geride kimyasal atık veya biyolojik atık bırakmaz. Kullanımı ve sonuçları biyosidal kimyasala göre daha verimli sonuçlar sunmaktadır.
Okul su deposu temizliği ilgili genelgelere göre altı ayda bir ve devamında periyodik olarak yaptırılması zorunlu bir hizmettir. Bu genelge Sağlık Bakanlığı 200-67 altında süreçtedir.
Sağlık Bakanlığının 2007-67 genelgesinde belirtildiği gibi, su deposunun kurulum yeri ve niteliği fark etmeden temizlik dezenfeksiyon işlemleri altı ayda bir yaptırılmalıdır.
Su depoları; beton, plastik ve metal alaşımdan imal edilmektedir. Nitelik olarak bu üç grupta toplanan su depoları temizliği yöntemleri farklılık göstermez.
Okullarda yani eğitim kurumlarında genellikle çelik su depoları bulunmaktadır. Çelik su depoları diğer depo türlerine göre daha sağlıklı ve steril bir şekilde suyu muhafaza edebilir.
Okullardaki çelik su depolarının giriş bölmeleri 2 şekilde imal edilmiştir. Bunlardan ilki deponun yanal duvarında bulunan vidalı kapak sistemidir. Diğeri ise su deposunun üstünde bulunan kesin kapaktır.
Okul su deposu temizlik işlemlerinde genellikle üst kapak girişi kullanılır. Bunun sebebi alt kapak açılmasını meşakkatli olması ve sonrasında su kaçırma riskinin bulunmasıdır.
Okullarda kurulumu yapılan su depoları bazen mimari açısından yanlış olabilmektedir. Örneğin çelik modüler su deposunun üst alanı tavana aralık mesafesi bırakmadan kurulabilmektedir. Bu kurulum tamamen yanlıştır. Üst müdahale kapağının girilemeyecek şekilde kapatılması, su deposu temizlik işlemlerinin zorlaşmasına sebebiyet verir.
Bu durumda alt kapağın açılması ve su deposu temizlik ekiplerinin bu açılan kapaktan depoya giriş sağlaması gerekmektedir.
Alt kapağın açılması ve kapatılması sorun çıkarabilmektedir.
Bu sorun kapakların uzun süre açılamaması sebebiyle vidalarının kopması, lastiklerinin aşınması ve sonrasında su kaçırma ihtimalleridir.
Bu sebeplerle kurulumu yapılan çelik depoların tavana mesafesi çok önemlidir.
Modüler çelik depolar tek kalıp halinde kurulum alanına getirilmez. Yapboz gibi bölme bölme taşınır ve kurulum esnasında bir bütün hale getirilir. Kurulumu yapacak firmanın mimari bir hata yapmaması adına doğru keşif yapması ve üretim gerçekleştirmesi önemli bir konudur.
Okullara kurulan su çelik su depoları; merdiven, üst kapak, düşey taşıyıcı profil, gergi pabucu, havalık, destek parçası, yatay taşıyıcı profil, temizleme kapağı, kenar destek parçası, orta destek parçası ve beton kaide bölümlerinden oluşur. Bu parçalarda belirtilen temizleme kapağı, yukarıda belirttiğimiz sebeplerden çok nadir kullanılmalıdır. Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinde yoğun olarak üst kapak kullanılmaktadır.
Okul su deposu temizliği hizmeti, işinin ehli, profesyonel, akredite edilmiş kuruluşlara yaptırılmalıdır. Okul su deposu temizliği sonrası verilen okul su deposu denetim tutanağının ilgili denetim kuruluşlarında geçerli olması için belirttiğimiz bu kalifikasyon sistemi çok önemlidir.
Tekdez Kurumsal; Sağlık Bakanlığı, İSO dahil tüm yetki ve kalite süreçlerine dahil hizmet veren, sektörünün lider ve öncü kuruluşudur. Türkiye de ilk olarak 2019 yılında ozonizasyon sistemini su deposu dezenfekte sürecine dahil eden kuruluşumuz, değerli müşterilerine profesyonel sanitasyon çözümleri sunmaktadır.
Tekdez Kurumsal ayrıcalıklı hizmetlerinden yararlanmak için lütfen iletişim numarasından bizlere ulaşınız. Türkiye geneli en geniş servis ağımızla su deposu temizlik ve dezenfekte hizmetlerini sağlamaktayız.
Tekdez Kurumsal temsilcinizden, Okul su deposu temizliği nasıl yapılır konusunda bilgi alabilir ya da okul su deposu temizliği randevusu oluşturabilirsiniz.