Telefon Yol Tarifi WhatsApp

İçme Suyu Deposu Temizliği Nasıl Yapılır?

İçme Suyu Deposu Temizliği Nasıl Yapılır?

Su depoları genel olarak tüketim, yangın, yağmur ve içme amaçlı su muhafazası yapan saklama alanlarıdır.
Nitelik ve çeşidi fark etmeden her su deposu düzenli olarak temizlenip, dezenfekte edilmelidir.


İçme suyu depoları, kullanım olarak diğerlerinden ayrı tutulmalıdır. İçme suyu deposu temizliği hizmetinde kullanılması gereken kimyasallar ve içme suyu deposu temizliği sıklığı ayrı değerlendirilmelidir.
İçilecek suyu muhafaza eden depoların çok temiz ve steril olması gerekir. Bu sebeple içme suyu deposu temizliği düzenli olarak her 3 ayda bir ve devamında periyodik olarak yaptırılmalıdır.


Bu depoların konumlandırıldığı alanlarda kazan dairelerinden ya da çok tozlu bölümlerden uzak olmalıdır. İçme suyu depolarına uygulanacak temizlik ve dezenfeksiyon hizmetinden sonra muhakkak sanitasyonda yapılmalıdır.
Genel olarak su depoları temizlik ve dezenfeksiyon hizmetinde hidrojen peroksit, klor ve türevleri kullanılmaktadır. İçme suyu depolarında klor kullanımı yapılamaz. Bunun sebebi klorun kendine has kokusu depodan uzun süre gitmeyeceği için, içilecek suyun kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

İçme Suyu Deposu Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


İçme suyu depolarına dezenfeksiyon hizmetinde kullanılacak kimyasalların geride atık bırakmaması için özel dalgıç pompalar kullanılmalıdır. Bu pompa motorların mutlaka zemine 0.1 mm emiş kapasitesine sahip olması gerekir.
Ayaklı ya da plastik boşaltma motorları kullanıldığında geride kimyasal atık kalabilir ve sağlığımızı tehdit edecek hastalıklar doğurabilir.


Plastik, fiber ya da polietilen su depolarının içme suyu muhafaza alanı olarak kullanılmasını önermemekteyiz. Bunun sebebi bu depoların hammaddesinin petrol olmasıdır.


Beton su depolarda içme suyu muhafaza edilecek ise, depo tüm iç yüzeyinin steril izolasyondan geçmesi önemlidir.
Galvaniz ve sac su depoları da çabuk korozyona girme özelliklerinden sebep içme suyu depolarında sıkça kullanılmaz.
İçme suyu depoları çelik malzemeden imal edilmiş olması, sağlıklı su tüketim ve saklama adına en uygunudur. Çelik depolar tek parça ya da modüler yani yerinde birleşim olarak imal edilebilir. Bu depolarda zamanla korozyona uğrayabilir ve paslanabilir.

Su Deposu Temizliği Hakkında Detaylı Bilgi Almak için https://www.tekdezkurumsal.com/su-deposu-temizligi/ ziyaret edebilirsiniz.


Bu sebeple içme suyu deposu temizlik ve dezenfeksiyon işleminden sonra hizmet veren firma tarafından deponun temizlik öncesi ve sonrası fotoğrafları paylaşılmalıdır. Olası paslanma ya da korozyon durumunda hizmet alan kurum yetkilisi derhal uyarılmalı ve alınması gereken tedbirlerin yazılı olduğu bir rapor düzenlenmelidir.


İçme suyu depolarının temizlik işleminden sonra steril kalması için üst yada alt kapaklarının kapatılması gerekir. Bu kapakların sürekli kapalı kalması, depo içerisindeki oksijen miktarını düşürebilir. Bu sebeple kapakların düzenli olarak açılması ve su deposunun havalandırılması gerekmektedir.


İçme suyu deposu temizlik fiyatları, şebeke suyu kullanımlı olan depolarla aynıdır. Sadece temizlik uygulamasında yöntem ve metot farklılıkları bulunur.
İçme suyu deposu temizliği hizmeti verecek personeller, depoya giriş sağlamadan önce mutlaka maske takmalı ve tek kullanımlık hijyen kıyafetleri giymelidir.

İçme Suyu Deposu Temizliği


Kullanılacak çizme yada botların depoya giriş sağlanmadan önce dezenfekte edilmesi gerekir. Aynı şekilde depo içerisinde kullanılacak alet ve makinelerinde titiz bir şekilde dezenfekte edilmesi önemlidir.
İçme suyu depolarına temizlik ve dezenfeksiyon işleminden sonra Ulv hava sanitasyonu yapılır. Bu işlem diğer depolarda içeriden yapılabilirken, içme suyu depolarında dışarıdan sağlanmalıdır.

İçme suyu olarak muhafaza edilen depolardan temizlik sonrası analiz aldırılması önemlidir. Analizlerde genellikle biyolojik kirlenme araştırılır. Biyolojik kirlilik tespit edilen içme suyu depolarında, kirliliğin sudan mı yoksa depodan mı olduğuna karar verilmesi için titiz bir çalışma öngörülmelidir.


Koliform, E.Coli, Enterekok gibi sağlığımızı tehdit edebilecek bakterilerin içme suyu depolarında üremesi asla kabul edilemez bir durumdur.


Biyolojik kirliliği saptanan içme suyu depolarındaki suyun derhal tahliye edilmesi ve profesyonel ekiplerce temizlenip dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Temizlik sonrası personel hiçbir şart ve koşul altında depoya giriş sağlamamalıdır.
İçme suyu deposu temizliği uzman, profesyonel ve yetkili firmalarca yapılması gereken bir işlemdir.
Tekdez Kurumsal; içme suyu depoları temizlik hizmetinde geniş servis ağı ve uzman personelleriyle çözüm odaklı çalışmalar yapmaktadır.


Tekdez Kurumsal firmamızın Sağlık Bakanlığı dahil, tüm yetki ve kalite sertifikaları eksiksizdir. Problem yaşanmaması ve gönül rahatlığı için bu belgeleri talep edilmesi halinde, memnuniyetle değerli müşterilerimizle paylaşmaktayız.
Tekdez Kurumsal müşteri temsilcinizden İçme suyu deposu temizliği randevusu alabilir ya da içme suyu deposu temizliği nasıl yapılır hakkında detaylı bilgi talep edebilirsiniz.


Sağlıklı su tüketimi için, içme suyu depolarının temizlik ve dezenfeksiyonunu ihmal etmeyiniz.