Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Hamamböceği İlaçlama

Hamamböceği İlaçlama

Hamamböceği İlaçlama

Hamamböceği popülasyonlarının neden ve nasıl kontrol edilmesi gerektiği konusunda değinmeden önce yaşam döngüleri, davranışları konusunda bilgi vermek faydalı olacaktır.

Hamamböcekleri, Blattoptera takımının üyeleridir. Genellikle iki çift kanatları vardır. İnsanların yaşadığı ortamlarda 16 tür yaşar fakat ülkemiz için bunlardan özellikle 3 türü önemlidir.

Bunlar,AlmanHamamböceği(BlattelagermanicaL.),DoğuHamamböceği(BlattaorientallisL.), AmerikanHamamböceği (Periplanetaamericana L.)  Hamböcekleri yumurta dönemlerinden sonra yarı başkalaşım (hemimtabol) göstererek ergin döneme ulaşırlar.

Hamam böceği ilaçlama; konusunda uzman ve gerekli yeterliliğe sahip firmalarca yapılmalıdır. Tekdez Kurumsal hamam böceği ilaçlama hizmetlerinde Sağlık Bakanlığı yetki ve izin belgelerine sahip bir firmadır.

Yumurtalar, yumurta kapsülü veya yumurta kesesi olarak adlandırılan kalın çeperli, dayanıklı kılıfların içinde bulunurlar. Dişi, belirli aralıklarla 4-8 kapsül üretir. Her kapsülde türe bağlı olarak 6-12 mm uzunluğunda olup, her bir kapsülde 6 ile 40 yumurta bulunur. Bu kapsüller, dişi tarafından çatlak, oyuk vb. yerlere bırakılır. Fakat diğerlerinden farklı olarak Alman Hamamböceği yumurtalar açılana kadar kapsülleri abdomen ucunda yani kendi üzerinde taşır. Yumurtaların kuluçka süresi 3-6 haftadır. Daha uygun, ılıman koşullarda daha kısa sürebilir.

Tüm türlerde nimflererginlerine benzemekle beraber gelişmemiş kanatları ile daha küçük görünürler. Yumurtadan çıktıktan sonra veya deri değiştirdikten sonra nimfler beyaz renktedir, fakat kitikül kısa sürede koyulaşarak normal rengine döner. Erginliğe ulaşmadan önce sıcaklık ve gıda kaynağına bağlı olarak 3 ay ile 2 yıl gibi oldukça değişken denilebilecek bir süre içinde 7-10 defa deri değişimi gerçekleşir.

Ergin hamamböcekleri yumurtadan çıktıktan 3-12 ay sonra ortaya çıkar. Erginlik dönemi farklı türlerde değişiklik gösterse de ortalama 4-8 ay yaşarlar.

Hamamböcekleri, kaloriferli konutlarda, fırınlarda, lokanta ve gıda ürünlerinin üretim veya depolanmasının yapıldığı mekanlarda uygun yaşam ve üreme alanları bulmaktadırlar. Popülasyonlar halinde yaşarlar ve geceleri dolaşırlar. Günü güvende olacakları sıcak, nemli ve karanlık çatlaklarda geçirirler. Hamamböcekleri yeni alanları yumurta kapsülleri veya böceklerin girmesi ile istila edebilir. Binalara kanalizasyon yolu ile de girip çok hızlı çoğalabilirler. Vücut yapılarının özellikleri sebebi ile çok dar yerlerden geçebilir veya saklanabilirler.

Özellikle mayalı yiyecekler, organik maddeler, kumaş, kıl, deri, kağıt, duvar kağıdı gibi hemen her şey hamam böceklerinin besinidir. Çoğunlukla çürümekte olan organik maddeler ile beslenirler ve su olmadan 1 ay kadar yaşayabilirler. İnsanların gıdaları üzerinde dolaşıp beslenen hamam böcekleri dışkı, tükürük, abdomen bezi salgıları veya ölü böceklerin oluşturduğu tipik koku ile bozulur tüketilemez hale gelirler. Bu gıdalar tüketilmesi halinde ciddi hastalıklara sebep olurlar.

Alman Hamamböceği(Blattelagermanica L.) ülkemizde bilinen adı ile kalorifer böceği erginleri, yetişkin boyu 1 – 2 cm olan, sarımtırak kahverengi renkte, pronotumda uzunlamasına koyu renkli işaretler olan, diğer iki türe göre ufak olan bir hamamböceği türüdür. Dişisi erkekten daha iridir.

Üreme potansiyelleri yüksektir. 1 çift Alman hamam böceği 1 yılda 35.000.000 yavru üretebilir.

Daha çok evler, mutfaklar, restaurantlar ve gemilerde bulunurlar. Sıcak, nemli, karanlık ve rahatsız edilmeyecekleri yerlerde yuvalanırlar. Elektrikli cihazların motor kısımları, gıda depoları, duvarlardaki yarık ve çatlaklar, dolap ve raf arkaları, mutfak tezgâhlarının alt kısımları, elektrikli ekipmanlar vb. yerlerde yaşamayı tercih ederler. Bazen dolap çekmecelerinde de bulunurlar Her türlü organik maddeler ile beslenebilmekle beraber mayalı yiyecekleri tercih ederler. Su olması halinde 1 ay kadar beslenmeden yaşayabilirler.  Su ve yiyecek olmadığında 2 haftadan kısa sürede ölürler. Ergin dişi ve erkek bireyler kanatlıdır fakat genellikle uçamazlar. Yılda en fazla döl veren hamamböceği türüdür. Pürüzlü ve cilalı yüzeylere hızla ve kolaylıkla tırmanabilirler.

Hamam böcekleriyle mücadele ve Hamam böceği ilaçlama hizmetlerinden önce, etkin böceğin doğru saptanması çok önemlidir. Saptanan böcek türüne en uygun ilaçlama metot ve yöntemler kullanılmalıdır.

AmerikanHamamböceği (Periplanetaamericana L.) erginleri vücut büyüklüğü olarak ülkemizde bulana en önemli  3 tür içine en büklüğüdür. 3-4 cm ulaşabilirler. Pronotumda çevresinde sarı çizgi bulunur. Küvet, çamaşır sepeti, lağım gibi nemli karanlık ortamlarda görülme olasılığı daha fazladır. Çoğunlukla çürümekte olan organik maddelerle beslenmeyi tercih ederler. Kağıt, kumaş gibi maddeleri de tüketebilirler. Su olmadan 1 ay kadar yaşayabilirler.

Pürüzlü yüzeylere tırmanabilirler ve gelişmiş kanatlarını kullanarak uçabilirler.

DoğuHamamböceği (BlattaorientallisL.), yetişkinlerinin boyu 2–3 cm olan, koyu renkli neredeyse siyah renktedir. Erkeğin kanatları karnın 2/3 nü kaplar ancak dişisinin kanatları daha küçüktür. Dişisi erkekten daha iridir. Alman hamam böceğinden büyük, Amerika hamam böceğinden ise küçüktür ve uçamaz. Nimf ve erginleri iç ve dış mekanlarda, çürümekte olan organik maddelerin bulunduğu yerlerde ayrıca kanalizasyon ve lağım sistemlerinde bulunur. Bundan dolayı diğer türlere göre daha fazla tehlike arz ederler. Dolap, duvar içinde nadiren bulunurlar. Su varsa beslenmeden 1 ay kadar yaşayabilirler, ancak su olmadığında 2 haftadan kısa sürede ölürler. Pürüzlü yüzeylere tırmanabilir.

Hamamböceklerinin Zararları

Hamamböceklerinin en büyük zararları, lağım, drenaj gibi insanlar için hijyenik olmayan yerlerde bulunmaları ve beslenmeleri nedeni ile insanlara bulaştırdıkları hastalıklardır.

Hamam böcekleri pek çok patojen bakterilerin taşıyıcılarıdır. Bunların başında besin zehirlenmesine neden olan Salmonella gelmektedir. Bu bakteri böceğin dışkısında yıllarca canlı kalabilmektedir. Ayrıca Staphyloccus, Streptococ, Coliformbakterileri, bazı parazit yumurtalarını taşırlar. Pek çok insan hamamböceklerinin döküntü ve dışkılarına karşı alerjik reaksiyon gösterirler.

Hamamböcekleri, Omnivor (herşeyi yiyebilen) böceklerdir. Özellikle mayalı yiyecekler, kumaş, kıl, deri, kağıt, duvar kağıdı gibi hemen her şey hamam böceklerinin besinidir. İnsanların gıdaları üzerinde dolaşıp beslenen hamam böcekleri dışkı, tükürük, abdomen bezi salgıları veya ölü böceklerin oluşturduğu tipik koku ile bozulur tüketilemez hale gelirler. Bu gıdalar tüketilmesi halinde ciddi hastalıklara sebep olurlar.

Hamamböcekleri ile Savaşım

Öncelikle bilinmelidir ki hamamböcekleri ile mücadele oldukça zordur ve uzman kişilerce mücadele yapılacak mekanın dikkatlice incelenmesi ve istilacı türün doğru tanımlanması gerekir. Ayrıca daha önce yapılan mücadele yöntemleri dikkate alınarak doğru bir mücadele stratejisi izlenmelidir.

Bunun için kritik sığınma alanlarını kaçırmadan inceleme aşamasında yeterli ışık almayan alanları, el feneri ile aydınlatarak hamamböceği, dışkı,  yumurta kapsülü ve nimflerin deri değiştirme sonucu geride bıraktıkları artıkların varlığı araştırılmalıdır. Türün belirlenmesi amacı ile böceklerin muhtemel dolaşma alanlarına yapışkanlı tuzaklar konulup en az 24 saat gözlem yapılabilir. Tür ve istila düzeyi ile beraber istila kaynağının komşu alanlardan mı, incelenen mekandan mı kaynaklandığı belirlenmelidir.

Hamamböcekleri ile mücadelede kültürel, mekanik, biyolojik ve kimyasal olmak üzere başlıca 4 yöntemden bahsedebiliriz. En etkili mücadele tüm bu metotların bir arada kullanıldığı entegre savaşım stratejisidir.

Kültürel mücadeleden, zararlının geniş halk kesimlerinin haşerelerin taşıdığı hastalıklar, yaşam biçimi vb. genel kültür düzeyinin ve farkındalığın arttırılama çalışmaları anlaşılmalıdır.

Mekanik savaşım, zararlının barınma alanları olan çatlakların, oyuk vb. alanların kapatılması, açıkta gıda maddeleri ve bulaşık bırakılmaması vb. konular anlaşılmalıdır.

Biyolojik savaşımda ise hamamböcekleri ile beslenen doğada bulunan predatörlerden ve hamamböceği parazitleri kullanmak akla gelmelidir ancak pratikte uygulanması çok zordur, neticede insanların yaşam alanlarında hamamböceği ile beslenen bir başka canlı barındırmak pratik değildir.

Kimyasal mücadelede ise insektisitler kullanılmaktadır. Ancak insektisit kullanarak tüm hamamböceklerinin kontrol altına alınacağını düşünmek yanlış olur. Sıcaklık dışında her türlü olumsuz koşullara uyum sağlayabilen hamamböcekleri kullanılan kimyasallara karşı çok hızlı direnç mekanizmaları geliştirebilmektedirler. Bundan dolayı kimyasal mücadelede daha önce hangi kimyasalların kullanıldığını bilmek faydalı olacaktır. Bunun bilinemediği durumlarda kullanılacak kimyasalın biyolojik etkinlik ve direnç seviyesi araştırılmalıdır.

Geleneksel insektisitlere karşı direnç göstermiş popülasyonlar için, yeni grup insektsistler tuzak kutuları kullanılmalı daha çok fiziksel mücadele yöntemleri tercih edilmelidir.

Hamam böceği ilaçlama konusunda çok önemli bir konu da insektisit uygulama personelinin tecrübesidir zira hamam böceğinin bulunma alanlarında doğru yerlere homojen uygulanması da en az tür ve istila düzeyinin doğru tespiti, doğru insektisitin seçilmesi kadar önemlidir.

Etkili bir mücadele için uzman kişilerce doğru bir incelemeden daha önce direnç gösterilmemiş insektisitler ve fiziksel mücadele yöntemlerini bir arada kullanmak gerekir.

Özet olarak, haşere ile etkili bir mücadele için uzman kişilerce doğru bir inceleme ve tür tespitinden sonra fiziksel mücadele yöntemleri ile beraber, hamam böceği popülasyonu tarafından direnç gösterilmemiş insektisitleri, tecrübeli personelce doğru yerlere homojen uygulaması ve sonrasında sürecin izlenmesi gerekir.

Tekdez Kurumsal; Hamam böceği ilaçlama hizmetlerinde, Türkiye geneli geniş servis ağıyla profesyonel hizmet vermektedir. Tüm yetki ve kalite sertifikalarına sahip kuruluşumuzdan güvenle ilaçlama hizmeti talep edebilirsiniz.

Tekdez Kurumsal; Hamam böceği ilaçlama hizmetlerinde, Türkiye geneli geniş servis ağıyla uzman mühendis ve tecrübeli uygulama personeli ileprofesyonel hizmet vermektedir. Tüm yetki ve kalite sertifikalarına sahip kuruluşumuzdan güvenle ilaçlama hizmeti talep edebilirsiniz.