Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Hamam Böceği İlaçlama Fiyatları

Hamam Böceği İlaçlama Fiyatları

Hamam Böceği İlaçlama Fiyatları

Hamam böcekleri, hemen hemen bütün alanlarda yaşayabilen böceklerdir. Bu canlılar ile yapılan bilimsel çlışmalarda bazı türlerin besinsiz olarak bir ay gibi bir süre canlı olarak kaldıkları tespit edilmiştir. Yine hamam böcekleri üzerine yapılan farklı çalışmalarda;  radyasyona insana oranla 6-15 kat arasında daha dayanıklı oldukları, su altında yarım saatten fazla nefessiz kalabildikleri tespit edilmiştir.

Uyum sağlama özellikleri son derece gelişmiş olan bu canlıların dünyada 3000’ den fazla türünün olduğu tespit edilmiş olup bunlarsan bazı önemli türleri yüksek adaptasyon yetenekleri sayesinde insanların yaşam alanlarına adapte olmuştur. Bu sebeple Hamam böceği ilaçlama çok önemli bir konudur. Hamam böceği ilaçlama fiyatları hakkında firmamızı arayarak bilgi alabilirsiniz.

Hamam böcekleri insanlara doğrudan zarar verdikleri gibi ( taşımış oldukları hastalık etmenleri) görüldüğünde insanlarda meydana getirdiği irkilme, korku ve benzeri olumsuz durumlarla da karşılaşılabilmektedir.

Hamam böceklerinin kolera, veba, tüberküloz, tifo, ve benzeri hastalık etmenleri insanlarda bulaştırdığı tespit edilmiştir.  Konutlarda bulunmaları durumunda özellikle yaşlı ve çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olabilirler.

Ülkemizde en fazla görülen hamam böceği türleri;

  • Blattellagermanica L. ( Alman hamam böceği),
  • Blattaorientalis L. ( Doğu hamam böceği),
  • Periplanataamericana L. ( Amerikan hamam böceği),
  • Suppellalongipalpa F. ( Kahverengi bantlı hamam böceği) türleri ülkemizde yoğun bir şekilde

görülmektedir.

Hamam böcekleri ısırıcı-çiğneyici ağız yapısına sahiptirler.

Hamam böcekleri evsel atıklar, insan dışkıları, nişasta içeren maddeler, kurumuş kan, kıl, tırnak gibi besinler ile beslenebildikleri gibi kendi ölülerini de yiyerek besin ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Hamam böcekleri genellikle gece aktif türlerdir.

Gündüzleri sıcak, karanlık, nemli, yarık ve çatlaklarda gizlenirler. Aktif olarak hareket ettiklerinde kendi tükettikleri besinden daha fazlasını çeşitli hastalık etmenleri ile kontamine ederek bu şekilde hastalık etmenlerinin taşınmasında vektör görevi görürler. Bu ve benzeri sebeplerle Hamam böceği ilaçlama konusu çok dikkat edilmesi gereken ve asla ihmal edilmemesi gereken önemli bir husustur.

  1. Blattaorientalis L. (Doğu hamam böceği)

Erginler 2,5 cm’ ye kadar büyüktedir. Siyah renkli olup dişilerin kanatlar rudimenterdir. Erkekler de ise kanatlar vücudun 2/3’ e kadar uzanır. Kanatları fazla gelişmediği için uçma yetenekleri diğer türlere göre gelişmemiştir. 

Yaşam süreleri, yapılan araştırmalara göre farklılık göstermekte olup ortalama 7-13 ay olarak kabul edilmektedir. Bir dişinin yaşamı boyunca 5-18 adet yumurta paketi oluşturduğu tespit edilmiştir.  Yumurta paketlerini ortama gelişi güzel bırakırlar. Normal şartlarda bir yumurta paketi 30° C’ de 5 ile 6 hafta da açılmaktadır. Yapılan farklı çalışmalarda kış aylarında bırakılan yumurta paketlerinin ilkbahara doğru açıldığı rapor edilmiştir. 

Yaşam döngüsünü yumurta-nimf-ergin olarak tamamlamakta olup yarı başkalaşım geçirirler.  Yumurtadan çıkan nimfler 150 ile 300 gün arasında 7 ile 10 kez gömlek değiştirerek nimf dönemini tamamlayarak ergin hale gelirler. 

Doğu hamam böcekleri loş ve nemli ortamları tercih ederler( Bodrum, mahzen, çöplük,  kanalizasyon, ve benzeri.)

  1. Blattellagermanica L. ( Alman hamam böceği)

Halk arasında kakalak, kalorifer böceği olacakta bilinmektedir. Boyları 12-15 mm arasında olup sarımtırak kahverengindedir.  Dişiler ömürleri boyunca yılda yaklaşık 4-8 defa yumurta paketi bırakmaktadır. Bir yumurta paketi içerisinde yaklaşık olarak 35-40 adet yumurta bulunmaktadır.

Uygun şartlarda 6 nimf dönemi geçirerek ergin hale gelirler.  Erkek türleri dişilere göre daha az yaşamaktadır. Ülkemizde en yaygın olarak görülen türdür. Sıcak ve nemli yerleri severler. Fırın, otel gıda işlemeleri, lokantalar, okul, ev ve benzeri yerlerde görülmektedir.

  1. Suppellalongipalpa F. ( Kahverengi bantlı hamam böceği)

Erkekler 13-15 mm, dişiler ise 10-13 mm vücut uzunluğuna sahip, kahverengi veya sarımsı kahverengindedirler. Erkeklerde kanat abdomene kadar uzanmakta ve uçma özelliğine sahiptirler. Dişiler ise kanatlar kısa olup uçamazlar. Yumurta paketinde 14-18 yumurta bulunabilmektedir. Dişiler yumurta paketini salgıladıkları bir salgı ile uygun yüzeylere yapıştırarak bırakırlar.

Ortam sıcaklığına göre yumurtadan nimflerin çıkma süresi değişmekte olup ortalama 23 ° C’ de 96 günde çıkarlar. Yetişkinler birey haline geldikten sonra 4-5 günde çiftleşerek dişiler 8-10 günde sonra yumurta paketi oluşturabilirler.

1.4.Periplanataamericana L. ( Amerikan hamam böceği)

Erginlerin vücut büyüklüğü ortalama 3-4 cm uzunluktadır. Renkleri kırmızımsı kahverengindedir. Çok iyi uçma yetenekleri vardır. Yayıldığı alanlar oldukça geniş olup kanalizasyon sistemi, rögar, bodrum-çatı, depo, telefon kabloları, ve benzeri alanlarda bulunabilirler.

Yumurta paketleri 8-10 mm uzunluğunda, 14-16 adet yumurta bulunur. Ortam sıcaklığına bağlı olarak açılım süresi 50-60 gün arasındadır.

HAMAM BÖCEKLERİ İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

  • Konutlarda yumurta paketlerini uzaklaştırmak için yüksek vakumlu elektrikli süpürge
    ile temizlik yapılmalıdır.
  • Lokanta, restoran, pastane, gıda işleme tesisleri, ve benzeri iş yerlerinde filtreli cihazlar kullanılmalıdır.
  • Taşınma esnasında mobilyalar da ve beyaz eşyalarda hamam böceğinin taşınma olasılığı çok yüksektir. Bu amaçla bu malzemelerin kontrolleri sağlandıktan sonra eve alınmalıdır.
  • Kimyasal olarak hamam böceği ile yapılacak olan mücadele çalışmalarında mutlaka uzman ekiplerden yardım istenilmeli ve onların direktifleri doğrultusunda mücadele çalışmaları yapılmalıdır.
  • Profesyonel ekiplerce hamam böceklerinin bulabilecekleri noktalara ( dolap arkaları, lavabo altları, fırın, buzdolabı, çamaşır makinası gibi beyaz eşyaların çevresine, kiler ve depo gibi alanların zeminlerine yapışkan tuzaklar yerleştirilmelidir. Bu çalışma ile popülasyon sayısı tespit edilerek kimyasal mücadele yapılmalıdır.
  • Kimyasal mücadele çalışmalarında Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlanmasına izin verilmiş insektisitler ve bu insektisitleri kullanmak üzere yine Sağlık Bakanlığı’nca belgelendirilmiş ‘Biyosidal Ürün Uygulama İzin Belgesine’ sahip firmalar tarafından yapılmalıdır.
  • Uygulamaları firmada görev alan en az bir adet mesul müdür gözetiminde Biyosidal Ürün Uygulama belgesi olan ‘ Uygulayıcı Personel’ yapmalıdır.
  • Mücadelede kullanılacak insektisit gerekli önlemler alındıktan (uygulayıcı kişi gerekli önemleri aldıktan sonra) mücadele hakkında kesinlikle mülk sahibini bilgilendirmelidir.
  • Hamam böceği yumurtasını paket halinde bıraktığı için yumurtadan çıkan nimflerin besin ve su ihtiyacını karşılamak adına kimyasal içerikli jeller kullanılarak hamam böceğine karşı kimyasal mücadele yapılabilir. Anca burada dikkat edilmesi gereken konu popülasyonun nimf durumunda olması gerekmektedir.

Belirttiğimiz tüm hususlardan hamam böceği ilaçlama hizmetinin spesifik ve akredite kuruluşlardan tarafından yapılması gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır. Hamam böceği ilaçlama fiyatları da uygulanan metoda ve problem yaratacak unsurun yok edilmesi için yapılan çalışmaya göre değişiklik gösterebilmektedir.

Tekdez Kurumsal; Türkiye genelinde geniş servis ağıyla Hamam böceği ilaçlama hizmetlerinde profesyonel çözümler sunmaktadır.

Sağlık Bakanlığı ve İSO denetim süreçlerinde hizmet veren kuruluşumuzdan ilaçlama hizmet randevusu oluşturabilir ya da, Hamam böceği ilaçlama fiyatları konusunda bilgi talep edebilirsiniz.