Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Fare İlaçlama

Fare İlaçlama

Fare İlaçlama

Tekdez Kurumsal olarak Türkiye genelinde; fare ilaçlama ve kemirgen mücadele istasyonu hizmetlerini profesyonel ekiplerimizle vermekteyiz.

Tekdez Kurumsal; Sağlık Bakanlığı dahil,  tüm yetki ve kalite sertifikalarına sahiptir.

KEMİRGENLER

Dünya genelinde 2.000 kadar türü barındıran Rodentia takımının üyeleri dünyadaki memeli hayvan türlerinin %40 kadarını oluşturur. Dünyadaki 2.000 kemirgen türünün 65 türü ülkemizde yaşama alanı bulmuştur. Bu sayı ülkemizde yaşayan 165 memeli türünün önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Kemirgenlerin ağzında bulunan insiör (kesici) dişler sürekli olarak uzar dolayısıyla kesici dişlerinin belirli bir uzunlukta tutabilmek ve keskinliğini koruyabilmek için sürekli kemirme davranışını yapmak zorundadırlar. Kesici dişlerin ön tarafı ile arka tarafı farklı içerikte olmasından dolayı kemirme davranışı ile kesici dişlerin ön ve arka tarafı farklı hızda aşınır ve bunun sonucu olarak keski gibi keskin dişler oluşur.

Kemirgenlerin oldukça gelişkin duyuları vardır. Dokunma ve koklama duyuları özellikle gelişmiştir. İyi bir tırmanıcı, koşucu ve yüzücüdürler. Zor ekolojik koşullara toleransları oldukça yüksek olup, yüksek sıcaklık değişimlerine, farklı besin tiplerine oldukça hızlı adapte olurlar. Sabun, kablo kılıfı vb. maddeleri dahi kemirip tüketirler.

ZARARLARI

Kemirgenlerin büyük bir kısmı tarım zararlısı olarak bilinir. Kemirgenler, diğer birçok zararlı gibi birçok hastalığın vektörüdür. Virüs, bakteri, ve birçok hastalıklarının taşıyıcısı ve bulaştırıcısıdırlar. Bunların bazıları aşağıdaki çizelgede verilmiştir.

Bu tehlikeli hastalıkların yanında kemirgenler insanların yaşam alanında hijyen bozucu etkileri olur. Örneğin hiçbir hastalık yapıcı etmen taşımasalar bile dışkılarını ve idrarlarını etrafa bırakarak bakterilere uygun bir ortam oluştururlar. Bu da özellikle salmonella gibi gıdaların bozulmasını sağlayan bakterilerin çok hızlı çoğalmasına sebep olur.

Kemirgenlerin çoğunluğu noktürnaldir (gececildir.) Gündüz saatlerinden daha çok gece aktiftirler.

Ülkemizde genellikle6 tür kemirgen ile mücadele yapılması açısından önemlidir.

İnsanların yaşam alanlarında;

  1. Rattusrattus (çatı sıçanı)
  2. Rattusnorvegicus ( lağım faresi, göçmen faresi Norveç faresi)
  3. Musdomesticus (ev faresi)

Bunların dışında tarım alanlarında;

  1. Microtusguentheri (tarla faresi, Güneydoğu Ana doluda)
  2. Microtussocialis (tarla faresi, İç Anadolu ve Doğu Ana doluda)

Rattusrattus (Çatı sıçanı):

Genellikle ahşap binalarda çatılarda yaşamayı tercih ederler. Sırt rengi koyu siyahtan kahverengiye kadar farklı renklerde olabilir. Lağım farelerinden farkı, kuyruk uzunluğunun beden uzunluğundan oldukça uzun olması ve daha ince olmasıdır.

Ülkemizin her coğrafyasına yayılmışlardır. Popülasyonda birey sayısının artması, ortamdaki besim miktarı ile doğrudan ilişkilidir.

Besin miktarı yeterli olduğunda erişkin bir dişi yılda 6 defa doğum yapıp, her batında  1-16 (ortalama 7) arasında sayıda yavru doğurabilir. Dişi birey ilk doğumdan sonra her doğumda daha fazla sayıda yavru doğurur. Hamilelik süresi 24 gündür.

Doğan yavrular 1-1,5 ayda sütten kesilir ve 6 ay içinde erginliğe erişirler. Ancak dişilerin doğum yapabilmeleri, erkek bireylerin çiftleşebilmeleri için belirli bir ağırlık ve boyuta erişmeleri gerekir. Bu ağırlık ve boyuta ulaşabilmeleri için de yeterli besine ihtiyaçları vardır. Genellikle 3-5 sayıda bireyi olan küçük gruplar halinde yaşarlar. Yaşam süreleri 3-5 yıl kadardır.

Rattusnorvegicus (lağım faresi, göçmen faresi, Norveç faresi):

Bu tür, yaşam alanı olarak kanalizasyon sistemleri veya binaların bodrum ve benzeri alt katlarını tercih eder. Genellikle unlu mamül üreten işletmelerin depolarında bolca besin bulduğundan buraları barınak olarak tercih eder. Karadeniz şeridinde yaygın olarak bulunan bu tür güney kıyılarımızda pek fazla bulunmaz.

Lağım faresi, yılda 6-7 defa doğum yapar. Her batında 6 civarında yavru doğar. Hamilelik 21 gün sürer. Yavrular 30 gün sonra sütten kesilir ve 3 ay içinde üremeye hazır hale gelirler. Çatı faresine göre daha büyük sayıda gruplar halinde yaşarlar.

Suda yüzme yetenekleri çatı farelerine göre daha iyidir hatta gerektiğinde klozetlerin S şeklindeki sifonlarını dalarak geçebilirler.

Buna karşın tırmanma yetenekleri zayıftır. Lağım fareleri 1342 – 1357 yılları arasında Avrupa nüfusunun %25 nin, 1892 – 1918 yılları arasında Hindistan’da 11 milyon insanın ölümünden sorumlu tutulmuştur. Yaşam süreleri 2-3 yıldır.

Musdomesticus (ev faresi):

Sırt renkleri siyahtan sarıya kadar değişik renklerde olabilen ev faresi ülkemizin her coğrafyasında yaşam alanı bulabilir. Ülkemizde en çok sarımsı ve kahverengi renkli ev fareleri görülür. Başının geçebildiği çok küçük deliklerden veya dar yerlerden geçebilir. Yılda 5-10 doğum yapabilirler. Her batında 6-8 yavru doğar. Hamilelik 21 gün sürer. Doğan yavru 1,5 ayda üreme olgunluğuna erişirler.

Kemirgenler ile mücadele

Fareler ile mücadelede öncelikle uzman kişilerce tür tespiti yapılmalıdır. Tespit edilen türe göre kapan, yapışkan levha vb. mekanik mücadele yöntemleri ile beraber koşullar uygun ise biyolojik mücadele yöntemleri kullanılabilir.

Ayrıca farelerle mücadelede kimyasallar da (rodentisid) kullanılır. Piyasada bulunan rodentisidler arasında WHO’nün  (Dünya Sağlık Örgütü) yayınladığı sirkülere göre ‘Aşırı zehirli’, ‘Çok zehirli’ , ‘Orta derece zehirli’ sınıfta olan kimyasallardır.

Bu kimyasalları konusunda uzman kişilerce doğru metotlarla ile kullanılması gerek insan sağlığı gerekse de fare mücadelesinin başarısı için önemlidir.

Örneğin hızlı etki eden rodentisid kullanılması durumunda yemden ölen kemirgen etrafta bulunan diğer kemirgenler tarafından alarm mesajı olarak algılanır ve bu nedenle popülasyonda ki değer bireylerde kullanılan rodentisiti yememe eğilimi oluşur. Bu da mücadele başarısını olumsuz etkiler.

Fare mücadelesinde kimyasal olarak repellentler, sterilantlar, fümigantlar, metal fosfit gruplarından maddeler de kullanılmaktadır. Ancak doğru kimyasalın doğru yerde ve stratejide kullanılması gerekmektedir.

Fare ilaçlama ve kemirgen mücadelesi hizmetlerinde müşteri temsilcinizden detaylı bilgi talep edebilir ya da randevu oluşturabilirsiniz.