Depo Temizliği Süresi
Su deposu; adından da anlaşılacağı üzere, içerisine suyun depolandığı yapı demektir. Günlük yaşantımızda suyun depolanması, birçok alanda kolaylıklar sağlayabilir. Bunlara örnek verecek olursak; yangın suyu, içme suyu, yağmur suları ve bahçe sulama depoları sayesinde hali hazırda bekletilen suyun muhafazası yapılmaktadır.
Muhafaza edilen suyun ne kadar sağlıklı olduğu da çok önemlidir. Depolanan suyun temiz olması sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Depo temizliği süresi uzun süreli su kesintilerinde 3 ayda bir, fakat Sağlık Bakanlığının 2007-67 Genelgesine istinaden 6 aylık periyotlarla yapılması gereken zorunlu bir hizmet haline gelmiştir.
2007/67 Sayılı Genelgeden (Alıntı):
- Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış olanlar hemen, daha sonra da belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
- Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon v.b kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir.
- Kesinti olmadığı zamanlarda da suyun depodan kullanımı sağlanmalıdır.
Hiçbir zaman unutmamalıyız ki su deposu temizliği ve dezenfektesi bir zorunluluk olarak değil, sağlığımız için yaptırdığımız standart bir süreç olarak değerlendirilmelidir.
Su deposu kullanılacağı alana göre farklılık gösterebilir. Otellerde, hastanelerde, kliniklerde, camilerde, eğitim kurumlarında ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Su deposu çeşitlerini 3 ana başlıkta inceleyebiliriz;
- Plastik su depoları,
- Beton su depoları,
- Metal alışım depolar
Su Deposu Temizliği Nasıl Yapılır?
- Hizmet verilecek su deposu temizliği hizmeti için, öncelikle randevu günü belirlenir.
- Randevu gününde gelen ekiplere su deposu boş yada boşa yakın teslim edilmelidir.
- Teslim alınan su deposuna giriş sağlanmadan önce tek kullanımlık hijyen kıyafeti giyilir.
- Gerekli iş güvenliği önlemleri alınır ve depoya girilir.
- Su deposu zemin ve duvarlarındaki kirlerin çözülmesi için komple yıkama işlemi gerçekleştirilir.
- Daha sonra Sağlık Bakanlığı’nın ön gördüğü ürünlerle su deposunun zemin ve yanal duvarları fırçalanır.
- Bu işlemden sonra su deposu tekrar 150 bar basınç kapasitesine sahip kompresörler vasıtasıyla yıkanır.
- Su deposu dibinde biriken kirlilik yere 0.1mm çekiş kapasitesine sahip dalgıç pompalarlar, depo dışarısına tahliye edilir.
- Su deposu son kez durulama işlemine tabi tutulur.
- Bu işlemlerden sonra depodan çıkılır ve kapak başlığından Ulv pülverizatörleri vasıtasıyla havada oluşan bakteri ve patojenleri yok etmek için ozonlama yapılır.
- Su deposu temizlik hizmetinden sonra, su deposunun çalışan aksamları kontrol edilir ve depo sağlıklı kullanıma teslim edilir.
Tekdez Kurumsal olarak Türkiye genelinde su deposu temizleme hizmeti sağladığımız tüm kuruluşların periyodik takiplerini Crm kontrolünde devam ettirmekteyiz.
Bir sonraki su deposu temizliği hizmetinin zamanı geldiğinde tarafınıza hatırlatma mesajları gelmekte ve müşteri temsilciniz randevu oluşturmak için bizzat arama gerçekleştirmektedir.
Depo temizliği süresi hizmet verilendepoya göre değişmektedir. Temizlik süresi su deposunun tonajına, niteliğine ve kirliliğine göre farklılık gösterebilir.
Su deposu temizliği süresi hangi durumlara göre farklılık gösterir?
- Su deposunun tonajı,
- Su deposunun niteliği,
- Depoda kullanılan suyun niteliği,
- Su deposundaki kirlilik miktarı,
- Su deposun kurulumundaki mimari hatalar.
Su deposu tonajı, su deposu temizliği hizmetinin ne kadar süreceğiyle ilgili önemli bir etken maddedir.
Örneğin 10 m³’lük bir su deposuyla, 100m³ lük bir su deposunun temizlik hizmet süresi farklılık gösterir.
10 tonluk su deposu 1 saatte tamamlanıyorsa, 100 tonluk su deposu temizliği daha uzun sürecektir.
Su depolarının niteliği de, temizlik süresine etken maddelerdendir. Özellikle metal alaşım olan sac, galvaniz ve modüler paslanmaz depoların temizlik süresi diğer depo türlerine göre daha uzun sürmektedir.
Bunun nedeni; metal alaşım su depoları zeminlerinin, bölmeli olarak imal edilmesindendir.
Su deposunda kullanılan suyun, temizlik bitiş süresini etkileyeceği de aşikardır. Örneğin kuyu su depoları, şebeke besleme ya da içme suyu depolarına göre daha çok kirlenir. Bunun sebebi, depoya kuyudan gelen çamur ve balçıktır.
Su deposundaki kirlilik miktarı, deponun en son temizlik tarihiyle değişkenlik gösterebilir. 2 yıldır temizlenmeyen bir su deposuyla, 6 aydır temizlenmeyen su deposundaki kirlilik miktarı aynı değildir. Bu sebeple temizlik ve dezenfeksiyon süreleri farklıdır.
Su deposu kurulumunda bazen mimari hatalar yapılabilmektedir. Örneğin bir konutun zemin katına kurulumu yapılan galvaniz depo, eğer ki sıfır mesafe uzunlukta yapılandırılırsa, içerisine giriş sağlanamayabilir.
Bu durumda deponun kapalı ve vidalı kapağı sökülmelidir. Bu da su deposu temizliği süresini uzatır.
Her uygulanacak işlemde olması gerektiği gibi bu işlemlerde işinde profesyonel, uzman ekipler tarafından temizlik ve dezenfeksiyon hizmeti alınmalıdır.
Hizmet verecek olan kuruluşun kalite ve yetki belgelerinin sorgulanması gerekmektedir. Buna istinaden Sağlık Bakanlığı akredite firmalarından hizmet almak en doğru karar olacaktır.
Hizmeti sağlayan temizlik personellerinin de eğitimlerini almış olması gerekmektedir.
Sektörde öncü bir firma olarak su deposu temizliği hizmeti veren tüm personellerimizin mesleki yeterlilik belgeleri, hijyen belgeleri, yüksekte çalışabilir eğitim belgeleri, iş güvenliği belgeleri, portör muayene raporları eksiksizdir.
Bunun dışında firmamızın Sağlık Bakanlığı biyosidal uygulama izin belgesi, Türkak akredite ISO belgesi, marka tescilleri, acil durum eylem planları ve risk analiz raporlarımız eksiksiz olarak hizmet alan kurum yetkilisine sunabilmekteyiz.
Su deposu temizliğinde Tekdez Kurumsal olarak paslanmaz depolar, sac ve galvaniz depolar, plastik depolar, beton depolar gibi tüm depoların dezenfeksiyonun da %100 temizlik ve güven sunmaktayız.
Tekdez Kurumsal firmamızdan, depo temizliği süresi ile ilgili bilgi alabilir, yada su deposu temizlik ve sanitasyon randevusu oluşturabilirsiniz.