Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Sağlık Bakanlığı Su Deposu Genelgesi

Sağlık Bakanlığı Su Deposu Genelgesi

Sağlık Bakanlığı Su Deposu Genelgesi

Su depoları, günlük hayatta hemen her alanda kullanımı sağlanan ve önemli bir ihtiyaç olan suyun muhafaza edildiği alanlardır. Yaşanan mevsimsel değişiklikler, su hattında olan kesintiler günümüzde su depolarını kullanımını gerekli hale getirmiştir.

Su depoları apartman, fabrika, hastane, eğitim kurumları ve benzeri yerlerde kurulan suyun muhafaza edildiği yapılardır. Birincil özelliği ise depolanan suyun sağlıklı ve steril olmasıdır. Bunun dışında su deposu kurulan yerlerin yani suyun stoklandığı alanında temiz olması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı su deposu genelgesi su kesintisi olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir yapılması zorunlu bir hizmet haline gelmiştir.

Suyun hemen her alanda kullanımı ve insan vücuduna kaçınılmaz olan teması, temiz su kullanımını da önemli kılmaktadır. Aksi takdir de kirli suyun insan sağlığı üzerindeki etkileri kaçınılmaz olacaktır. İçme ve kullanım suları temiz ve hijyenik olmalıdır. Sağlık Bakanlığı toplum sağlığının korunması için vatandaşların, ilgili kurum ve kuruluşların alması gereken tedbir aynı zamanda dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde belirlemiştir;

Sağlık Bakanlığı su deposu genelgesi;

  1. Bina ve konutlarda bulunan su depoları kesinti olduğu zamanlarda 3 ayda bir, normal şartlarda 6 aylık periyotlarla düzenli olarak temizlenmeli ve bakımları yapılmalıdır,
  2. Kesinti olmadığı zamanlarda su deposunda muhafaza olan suyun sirkülasyonu sağlanmalıdır,
  3. Su depolarının periyodik temizlik ve bakımı ihmal edilmemelidir.

Aynı zamanda genelge temizlik dışında su depolarının 6 ayda bir bakımı da yapılarak dezenfeksiyonun tamamlanması gerektiğini bizlere sunmaktadır. Yapılan temizlik ve dezenfeksiyon hizmeti periyodik olarak gerçekleştirilmelidir. Sağlık Bakanlığı su deposu genelgesi; temizlik ve sanitasyon hizmetinin gerekli eğitimleri almış profesyonel personellerden talep edilmesi gereğini belirtmektedir.

Su depoları hem şebeke suyundan gelen kirlilik, hem de zamanla oluşan balçık, çamur ve dış etkenler ile kolayca kirlenmeye müsait alanlardır. Barajlardan temizlenmiş olarak çıkan su, depoya ulaşana dek beraberinde çamur, balçık ve benzeri yabancı maddeleri de taşımaktadır. Kirli su bünyesinde zamanla bakteri üremesine de neden olacaktır. Atlanmaması gereken önemli bir konuda, temizlenmeyen su depolarının tehlike arz etmesidir. Bunlara örnek verecek olursak;

  1. Dezenfeksiyon hizmeti alınmamış su depolarında bulunan ve bulaşıcı hastalıklara sebep olan bakteri üremesi, aynı zamanda çoğalması gerçekleşecektir. Bunlar Koliform, E.coli , Enterekok bakterileridir. Tifo, kolera, çocuk felci, hepatit gibi ağır ve ölümcül hastalık ve enfeksiyonlara yol açarlar.
  2. Depo temizliği ve bakımları aksatılmış bir deponun içerisinde ölüp kalan canlılarda olabilir. Buda normalinden daha fazla suyu kirletmekte ve sağlığımızı tehdit etmektedir.

Su deposu temizlik ve sanitasyonu, kanuni zorunluluk olarak düşünülmemelidir. Sağlığımız için yaptırmamız gereken zorunlu bir süreçtir. İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, meyve sebze yıkadığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, suyun temiz olması için depo temizliğini periyodik olarak aksatılmadan yaptırmalıyız.

Su deposu temizliği hizmeti uzman, yetki ve kalite belgelerine sahip kuruluşlara yaptırılmalıdır. Yetki ve kalite belgeleri temizlik hizmeti verecek firmadan talep edilmelidir. Bunlar;

  1. İSO 9001 belgeleri,
  2. İş güvenliği belgeleri,
  3. Sağlık Bakanlığı yetki belgesi,
  4. Hekim sözleşmeleri,
  5. OSGB sözleşmesi,
  6. Marka tescilleri,
  7. GSM ruhsatı,
  8. Acil durum eylem planları,
  9. Risk analiz raporları.

Personellerin ise portör muayene kayıtları, İSG sertifikaları, hijyen ve mesleki yeterlilik belgeleri sorgulanmalıdır.  Talep edilen belgeler; Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Sağlık Bakanlığı onaylı dezenfektanlar ile hizmet verileceğinin, iş güvenliği uzmanlarının eğitiminden geçmiş ekipler ile iş sağlığı kurallarına uygun hizmet verileceğinin, uygulanacak doğru yöntem ve metotlara hakim uzman ve eğitimli ekipler tarafından profesyonel hizmet alınacağının kanıtı olmaktadır.

Tekdez Kurumsal yetki ve kalite sertifikaları tam olup, uzman birçok temizlik profesyonelinin buluştuğu su deposu temizlik ihtiyacının karşılandığı bir hizmet platformudur.

Tüm Türkiye genelinde geniş hizmet ağımız ile su deposu temizlik ve dezenfeksiyonu, su deposu izolasyonu, su sebil temizlik ve ozonlaması, soğutma kulesi temizliği, sıcak su tankı boyler temizliği, havuz ve havuz denge tankı temizliği, su tesisatı temizliği hizmetlerini de vermektedir.

Su deposu temizliği ihtiyaçlarınız için bizlere ulaştığınız takdirde, temizlik konusunda yapılması gerekenleri ve Sağlık Bakanlığı su deposu genelgesi hakkında bütün bilgileri sizlere sunmaktayız.

Su deposu temizliği ve dezenfektesi hakkında detaylı bilgi ve talepleriniz için Tekdez Kurumsal firmamız ile iletişime geçebilir, müşteri temsilcinizden destek alabilirsiniz.