Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Ekoli Nedir?

Ekoli Nedir?

Ekoli Nedir?

E. coli nedir?

Bu bakterinin özellikleri, insan sağlığına etkileri ve önemli bilgileri öğrenmek için makalemizi inceleyebilirsiniz. Ekoli nedir, nereden bulaşır, korunma yolları nelerdir, bulaşma sonrası nasıl dezenfekte edilir hakkında kurumsal firmamızdan destek alabilirsiniz.
Ekoli nedir?
E.Koli bakterisi insan vücuduna teneffüs ettiği zaman birden fazla rahatsızlıkların oluşmasına yol açan bakteri türü olarak bilinmektedir. Ekoli bakterilerinin vücuda girmesinin ardından kana nüfus etmesi durumunda çeşitli enfeksiyonlar ve solunum yolu hastalıkları görülebilir.
Besin yoluyla veya hava yoluyla vücuda alındığı gibi Ekoli enfeksiyonu genel olarak çiğ, iyi pişmemiş etlerden ve kirli sulardan bulaşmakta olan bir bakteri türüdür. Bu bakteri en çok bağırsaklarda yaşamaktadır.
E.coli bakterisinin yoğun bulaşma alanları içerisinde su sebilleri ve su depoları da bulunmaktadır. Kirli elle su sebiline temas yada su deposuna düşebilen haşereler vasıtasıyla içme yada tüketim amaçlı sularımızda kirlenebilmektedir.
Ekoli nedir? Sorusu; Ekoli bakterisi çubuk şeklinde, boyutları 1-2 µm (mikrometre) uzunluğunda ve 0.1-0.5 µm çapında bir bakteridir. Gram-negatif bir bakteri olduğu için pastörizasyon ya da kaynatma ile ölmektedir.
Ekoli bakterisi memeli hayvanların ve insanların dışkısında bulunur. Normal bir insanın bağırsaklarından günde 100 milyardan fazla Ekoli bakterisi geçmekte ve dışarı atılmaktadır, bu sebeptendir ki içme sularının temiz olup olmadığını anlamak için suda bulunan koliform bakteri sayısına bakılmaktadır.
Oldukça patojeni bir bakteridir ve insan vücuduna girdikten sonra belirtilerortaya çıkar. Bu belirtiler;
Bakteri vücuda alındıktan 2-4 gün içerisinde karın ağrısı, kramplar ve kansız ishal görülür. Bu ağrılardan sonra 1-2 gün içerisinde kanlı ishal başlar.
Bu belirtilerin haricinde;

  • Ateş yükselmesi
  • Yorgunluk hissi
  • Halsizlik belirtisi
  • Gaz şikayetleri
  • Kramp şikayetleri
  • başlaması

Ancak doğru tedavi uygulanmaz ise kılcal damar kanaması sonucu anemi, akut böbrek yetmezliği ve düşük trombosit seviyesi gözlenir. Bu rahatsızlıklar başta özellikle çocukları etkiler.
Hemolitik üremik sendrom denilen anemi ve böbrek yetmezliği sonucunda hastaların %60’ında iyileşme, %30’unda proteinüri, %5’inde kronik böbrek yetmezliği, %3-5 arasında ise ölüm gözlenir. Bu rahatsızlığa yakalanan kişilertedavi gecikirse kalıcı böbrek sorunları yaşayabilir.
Ekoli vücut sıcaklığımız olan optimum koşulu 37 derecede en hızlı çoğalır, 70 derece sıcaklığa dayanabilir, asidik ortamlarda hayatta kalabilir.
Yemeklerin 70 derecenin üzerine çıkacak şekilde pişirildiğinde Ekoli bakterisi aktifliğini yitirir.
En sık bulaşma tipi yiyeceklerdir. Ekoli genellikle (%85) çiğ etlerin, süt ve sütürünlerinin, temiz yıkanmamış kirli sebze ve meyvelerin yenmesi yoluyla bulaşır. Çeşitli hastalığa yakalanmış hayvan ve insanların dışkılarıyla kirlenmiş su kaynakları yoluyla ve insandan insana bulaşır.
Ekoli enfeksiyonları herkeste ve her yaşta görülebilir;
Çocuklarda ve yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda (mide ilaçları kullananlar, diyabet, kanser tedavisi görenler, vb) ve çiftlik çalışanlarında daha sık görülür. Ekoli cinsine bağlı olarak vaka türleri, ağır kansızlık, üre artışı ve böbrek yetmezliği hastalıklar olabilir ve Ekoli enfeksiyonunun kesin tanı ve teşhisi laboratuvar tahlilleri ile konur.
Ekoli bakterisinin sebep oldukları hastalıkların tedavisi ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Ekoli bulaştığı teşhis edilen kişinin bol bol dinlenmesi ve bol sıvı tüketmesi gerekmektedir. Ekoli bakterilerinden korunmak için genel olarak başta evde olmak üzere kişisel hijyeneciddi önem verilmesi gerekmektedir. Ekoli bakterisinin bulaşmasının çeşitli yolları bulunmaktadır.
Vücudun toksinlerden arınmasını zorlaştırdığı için Ekoli tedavisinde ishal ilacı kullanılması tavsiye edilmemektedir ve bu dönemde pirinç, patates ve az yağlı besinlerle hafif bir diyet uygulamak iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Ekoli bakterisinin sebep olduğu hastalıklardan korunmak için;
Hijyen koşullarına dikkat etmekten geçmektedir, soframıza gelen gerek bitkisel gerek hayvansal yiyeceklerin üretildiği, işletmelerde, depolama koşulları ve nakledildiği ortamların hijyen açısından iyileştirilmesi, bu basamaklarda çalışan herkesin eğitilmeleri en önemli korunma yoludur. Kirli su kaynaklarını kullanmamak, el ve vücut hijyenine önem vermek gibi basit önlemleri alarak bu hastalıktan korunabiliriz. Ayrıca, pişmemiş etler ile pişmiş etlerin ayrı tutulması, çiğ et işlenen tezgahların her işlemden sonra sabunlu sular ile temizlenmesi, pastörize olmamış sütlerin kullanılmaması gibi birçok hijyen koşullarına ve kurallara dikkat edilmelidir.

Ekoli hangi hastalıklara neden olur?

Sindirim sistemi hastalıkları (ishal), ürogenital sistem (idrar yolu enfeksiyonları) hastalıkları, menenjit, pnömoni gibi hastalıklar yapabilmektedirler.
Ekoli bakterisinin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar mevcuttur. Bu bakterinin neden olduğu hastalıkların tedavisinde antibiyotikler kullanılabilir, ancak tedavi de doğru antibiyotik seçimi hayati önem taşıyabilir.
Unutulmamalıdır ki küçük çocuklarda, bağışıklık sistemi zayıf olan, kronik hastalıkları olan veya başka bir hastalığı bulunan kişilerde bu hastalıklar ölümler ile sonuçlanabilir.
Ekoli tedavi edilmezse ne gibi sonuçlar olur?
E. Coli hastalığı tedavi edilmediğinde organ yetmezliğine ve sonucunda ölümler gerçekleşir.
Ekoli nedir sorusunun yanıtı olarak detaylı bilgilerin yanı sıra en çok dikkat edilmesi gereken kaynaklar içme ve kullanım sularıdır. Bakteriyolojik su analizi hizmetlerimiz için detaylı bilgi alabilir, müşteri temsilcinizden analiz ve numune alımıyla ilgili randevu talep edebilirsiniz.
E.coli tespiti için muhakkak analizlerin Laboratuvar ortamında ölçümlenmesi gerekmektedir. Bunun dışında su sebilleri temizliği ve su deposu temizliği hizmetleri de, ekoli ile mücadele de başrol üstlenmektedir. Firmamızı arayarak Ekoli nedir hakkında detaylı bilgi alabilir veya su sebili temizliği, su deposu temizliği randevusu oluşturabilirsiniz.